Var selv millimeter fra døden

Brian Holst 

Martin Hansen er redder for Redning Danmark. Fredag var han ufatteligt tæt på at miste livet, da han skulle bugsere en bil væk fra Silkeborgmotorvejen

PåRUP Nogle gange er det svært ikke at tro på, at der findes en højere magt, der i særlige situationer kommer os til hjælp. I hvert fald hvis vi spoler tiden tilbage til fredag aften omkring klokken 22.20 på Silkeborgmotorvejen. For her var der slet og ret tale om et mirakel, at redder Martin Hansen fra Karup ikke blev slået ihjel.

For hvordan overlever man at stå på ladet af et bugseringskøretøj med hele overkroppen ind gennem døren på en havareret bil, mens en anden bil med 130 kilometer i timen brager direkte ind i bagenden af bilen?

Det spørgsmål har Martin Hansen også stillet sig selv mange gange siden fredag, da han var på vagt for Redning Danmark og var kaldt til en bil, der var gået i stå på Silkeborgmotorvejen. Bilen holdt i nødsporet og skulle bugseres på værksted.

- Jeg har fået bilen op på ladet og åbner for at trække håndbremsen. Jeg når slet ikke at reagere på noget som helst. Pludselig lyder braget bare. Et øredøvende brag. Jeg tror, jeg måske har været væk i et par sekunder, for det næste, jeg husker, er, at jeg tumler rundt ude på selve motorvejen. Jeg er blevet slynget ned af det ca. halvanden meter høje lad på bugseringsbilen og ligger ude midt på motorvejen. Det flyver omkring med stumper og stykker. Jeg tænker bare, at jeg skal væk, så jeg begynder at kravle endnu længere væk - uden tanke for, at jeg kunne være blevet kørt ned, hvis der kommer en bil, siger Martin Hansen.

Arbejder under stor risiko
Han fortæller sin historie for at sætte fokus på de stadigt farligere forhold, som han og hans kolleger oplever, når de bliver kaldt til opgaver på de danske veje. Uopmærksomhed er blevet en stor risiko for redningsfolk, og kollisioner sker desværre alt for ofte.

- Jeg har så ofte oplevet, at det var tæt på at gå galt, og at bilisterne kører med alt for høj hastighed forbi os. Det er efterhånden livsfarligt, fordi bilisterne har fokus på så meget andet end vejen. Fredag aftens oplevelse var kulminationen på mange farlige situationer, fortæller Martin Hansen.

Han slap med knubs. Efter sammenstødet fik han sig rejst og så, hvordan både bilen på ladet og uheldsbilistens bil var blevet krøllet fuldstændig sammen.

- Jeg var nødt til at hjælpe og frygtede, hvad jeg kom hen til. Men bilisten var heldigvis allerede på vej ud af bilen. Han var noget omtumlet, og gik forvirret rundt. Jeg kunne se, at der også sad en mand på førersædet. Han var i større smerter, siger Martin Hansen.

Til alt held kom en lægeambulance tilfældigvis forbi, hvorfor lægen gik i gang med behandling på stedet.

Bilist var narkopåvirket
Det viste sig, at bilisten ifølge politiet formentlig var narkopåvirket. Der blev efterfølgende fundet stoffer i bilen og i blodet på den 24-årige bilist.

Derudover var der en kniv, et baseballbat og en hardballpistol i bilen, hvorfor den 24-årige også blev sigtet for overtrædelse af våbenloven. Både bilisten og den 29-årige passager blev efterfølgende kørt til sygehuset.

- Jeg ved godt, at manden måske var narkopåvirket, hvilket kan være en forklaring på uopmærksomheden. Men vi oplever bare så ofte bilister, der kommer tæt på os eller pludselig slår et sving, lige inden, de er ved at køre af vejen. Der er virkelig behov for, at der bliver gjort noget, konstaterer Martin Hansen, der har det godt - efter omstændighederne.

- Jeg tog da lige en fridag, fordi jeg var øm i hele kroppen efter den flyvetur. Psykisk har jeg talt med en masse gode mennesker om oplevelsen, hvilket har hjulpet mig, så nu er jeg tilbage på arbejde. Men oplevelsen sidder da i mig, siger han.