Verdensmålscaféer: Kommune trækker klimadebatten ind på bibliotekerne

Bibliotekerne i Herning Kommune er værter for en række åbne borger-arrangementer om klima, miljø og bæredygtighed

HERNING Herning Kommunes biblioteker er i denne tid omdrejningspunkt for en række arrangementer med fokus på klima og bæredygtighed. Arrangementerne skal give borgere mulighed for at få viden om, hvordan man bidrager til klimaopgaven.

I en pressemeddelelse fortæller Herning Kommune, at den skal lave en klimaplan, som sikrer, at udledningen af drivhusgasser i kommunen er reduceret med 70 procent, når vi når år 2030. Og i år 2050 skal kommunens område være fuldstændigt klimaneutralt.

- Det er ambitiøse målsætninger, som kræver en stor omstilling hos os alle sammen - både virksomheder, kommune og borgere. Mange initiativer er allerede sat i gang, og vi vil så gerne have endnu flere med i den grønne omstilling, siger borgmester Dorte West (V).

Herning Bibliotekerne holder sammen med Herning Kommune fire såkaldte verdensmålscaféer, som er åbne arrangementer for borgerne. Verdensmålscaféerne vil byde på temaer om adfærd, biodiversitet, grøn energi og bæredygtigt forbrug.

Første af fire foregår i aften
Første verdensmålscafe finder sted i aften på biblioteket i Herning. Her vil firmaet Vanebrudspalæet fra Aarhus give inspiration til, hvordan man som borger kan være med til at bidrage til klimaopgaven ved at ændre vaner og adfærd. Små hverdags-vanebrud kan nemlig være med til at gøre en stor forskel. De følgende tre verdensmålscaféer finder sted i maj, september og oktober - alle på biblioteket i Herning. Ud over de fire verdensmålscaféer har medarbejdere fra kommunen det seneste par uger været rundt på bibliotekerne i Aulum, Vildbjerg og Herning for at komme i dialog med borgere i alle aldersgrupper om deres holdninger til forskellige klimatiltag.

Herning Bibliotekerne har i forvejen et stort fokus på at formidle FN’s 17 Verdensmål, så at samarbejde med kommunen om arrangementerne giver god mening.

- På Herning Bibliotekerne arbejder vi målbevidst med at fremme folkeoplysningen om bæredygtig udvikling, som i virkeligheden handler om langt mere end en miljø- og klimaindsats. Det håber jeg, at verdensmålscaféerne kan være med til at sætte fokus på, fortæller Pia Damsgaard, der er kulturformidler hos Herning Bibliotekerne.