Minihøjskolens elever til koncert

Fermaten og Minihøjskolen er gået sammen for at sikre, at psykisk sårbare fremover kan komme til koncert - første forsøg blev en succes

HERNING Som regionalt spillested sigter Fermaten efter at lave koncerter for alle, og nu sætter de sammen med Minihøjskolen i Herning fokus på psykisk sårbares muligheder for at deltage aktivt i det lokale kulturliv.

For en del psykisk sårbare er det nemlig ikke ligetil, da mange ofte oplever angst eller ubehag ved sociale situationer som koncerter.

Forstander på Minihøjskolen, Jonny Wistisen, er begejstret for det fælles projekt, som blandt andet kommer deres elever til gode.

- Vi er så glade for, at vi kan være med til at arbejde for, at psykisk sårbare kan gå til koncerter på lige fod med alle andre. Det er i virkeligheden så lidt, der skal til for, at det kan lykkes, fortæller han i en pressemeddelelse.

Også spillestedsleder på Fermaten, Rikke Andersen, er glad for samarbejdet.

- Vores tætte samarbejde med Minihøjskolen er med til at give os nogle indsigter i, hvad vi skal gøre for, at det bliver nemmere for de psykisk sårbare at deltage i koncerterne. Det er vigtigt, at vi stiler mod, at de kommer til at deltage på lige fod med alle andre, og for at nå dertil, skal vi gøre lidt ekstra for denne gruppe.

Rundvisning før koncerten
Minihøjskolens elever var blandt publikum ved en af Fermatens koncerter i sidste uge, og inden koncerten havde eleverne brugt en formiddag på at lære spillestedet at kende.

For mange falder det helt naturligt at vise billet i garderoben, købe en øl i baren og finde toilettet under koncerten. Men for psykisk sårbare kan det være en udfordring, og her var rundvisningen et vigtigt skridt før koncerten.

- Rundvisningen fungerede som vores elevers forberedelse til koncerten. De fandt ud af, hvor i salen, de kunne sidde uden at være i midten af det hele. De fik set de steder, de kunne trække sig tilbage til, hvis koncerten blev en for stor mundfuld. Og så fik de kigget på baren, så de på forhånd viste, hvad de kunne bestille, og hvor meget det ville koste, fortæller Jonny Wistisen.

Eleverne blev vist rundt på spillestedet af Lars Sørensen, der er underviser på Minihøjskolen og samtidig medlem af Fermatens bestyrelse.

En kæmpestor oplevelse
Koncerten blev en kæmpe succes.

- Vores frivillige personale var glade for at kunne give denne gruppe en god oplevelse, og de oplevede, at koncerten gik rigtig godt, fortæller Rikke Andersen.

- Dagen efter var der en af vores elever, som ved vores morgensang fortalte dem, der ikke var med, at de var gået glip af en kæmpestor oplevelse, siger Jonny Wistisen, som ser frem til, at deres elever fremover nemmere kan gå til koncerter på Fermaten, samt benytte sig af andre kulturelle tilbud i kommunen.