Ugens visit: Frisørsalon tager ansvar for miljøet

Nana Mathilde Mortensen 

Hos frisørsalonen Uppercut Pure tager man hensyn til sundhed og miljø

VISIT På Bethaniagade i Herning ligger frisørsalonen Uppercut Pure med 34-årige Julie Bjerre i spidsen.

Selv om den ligner en ganske normal frisørsalon, så skiller den sig alligevel lidt ud, for stort set alt i salonen er uden giftige stoffer og unødvendige kemikalier.

- Det er lige fra man kommer ind og får en kop økologisk kaffe til det, man får i håret, ikke er smækfyldt med kemikalier. Det er det hele, smiler frisør og indehaver Julie Bjerre.

Salonen er nemlig medlem af den frivillige og uafhængige ordning Grøn Salon. Ordningen er for frisørsaloner, der vil gøre en ekstra indsats for deres ansattes og kundernes sundhed samt for miljøet. Det betyder, at der blandt andet er en række krav til ingredienser i shampoo, hårfarve og stylingprodukter.

- Vores produkter må ikke være allergi- og kræftfremkaldende eller have hormonforstyrrende stoffer i, forklarer Julie Bjerre.

Hun er hvert år af sted på kurser sammen med de andre medlemmer af ordningen, og på denne måde kan hun holde sig opdateret med den nyeste viden på området.

Derudover bliver der løbende holdt øje med, om man overholder disse krav med uanmeldt besøg i salonen fra en repræsentant fra Grøn Salon-ordningen.

- Det er mine kunders sikkerhed for, at jeg lever op til kravene, fastslår indehaveren.

Skal kunne det samme
Da det ikke kan lade sig gøre at udfase alle kemikalier, har man med Grøn Salon valgt, at det kun er de mest skadelige, som frisørerne ikke må have i produkterne. Derfor er for eksempel parfume stadig accepteret.

- Mine produkter skal kunne det samme som andre produkter - bare uden at have ingredienser fra forbudt-listen, siger Julie Bjerre og uddyber:

- Når man køber en økologisk agurk i supermarkedet, så forventer man også, at den smager af det samme. Det er det samme med salonen, her lever vi også op til det samme, som andre frisører.

Hun understreger, at ligesom man ofte må slippe lidt mere for en økologisk agurk i supermarkedet end en konventionel en af slagsen, så har de grønnere produkter også en lidt højere pris.

Men da der er mere og mere fokus på miljøbevidshed, behøver det ikke nødvendigvis blive ved med at være sådan, siger Julie Bjerre. Og indtil da koster det lidt mere at sikre, at salonen kan leve op til kravene om at være grøn:

- Jeg har taget et valg og det har mine kunder også. Et valg jeg personligt er utrolig glad for at have taget. Mit dygtige team og jeg kan tilbyde vores kunder noget, som de ikke får andre steder i byen og det er vi stolte af, lyder det.

Det føltes rigtigt
Julie Bjerre blev ansat i salonen i 2015, og to år efter blev hun spurgt af den tidligere ejer, om hun ville overtage salonen.

- Jeg kunne mærke, at det var her, jeg hørte til, og at det føltes rigtigt. Jeg følte mig hjemme her, siger hun og fortsætter:

- Da var jeg lige blevet mor og havde nogle derhjemme, jeg skulle tage et særligt hensyn til. For vi har et ansvar for hinanden og for klimaet.

Samtidig tilbyder salonen noget, som ikke fås andre steder i byen, og derfor besluttede hun at videreføre den grønne linje.

Uppercut Pure er i dag den eneste salon i Herning, som er en del af grøn Salon-ordningen - og er en af cirka 30 saloner i Danmark.

Mindre kemi er en gave
Det er især vigtigt for Julie Bjerre, at salonen er et rart sted at være for både kunder og ansatte.

- Mange frisører stopper desværre på grund af allergier og luftvejsinfektioner. Men som kunde bliver man også påvirket af kemien. Så mindre kemi er en gave, som jeg kan give mig selv, mine ansatte og mine kunder, smiler hun.

Indehaveren udvælger produkterne nøje, så hun kan imødekomme kundernes ønsker. For eksempel efterspørger flere og flere danske mærker i salonen.

- Nogle kunder spørger til, om vi har produkter, der er danskproducerede, for de vil gerne støtte et dansk mærke.

Hun oplever også, at især gymnasieelever har en holdning til hårprodukterne, for eksempel at de skal være veganske eller bæredygtige.

- Der har vi altså en ny generation, der er interesseret i miljøet, og det gør mig glad.