Ny bog fra lokal forfatter: Skilsmisse satte sit præg

Nora Højhave Kongsholm fra Gjellerup fortæller om sit liv i den nye bog »Der er altid lys forude«

GJELLERUP Sidst i maj udkommer Nora Kongsholms erindringsbog »Der er altid lys forude«.

Nora Højhave Kongsholm er født i 1948 og voksede op i Tårs i 1950’erne og 1960’erne - et trygt og lille samfund, hvor hendes far drev planteskolen Højhave, og hendes mor var lærer.

Imidlertid kom forældrenes skilsmisse til at præge en stor del af hendes ungdoms- og voksenliv, for dengang var det slet ikke normalt, at folk gik fra hinanden.

Med små anekdoter bliver vi ført igennem Nora Højhave Kongsholms liv - både de morsomme oplevelser og de tragiske begivenheder, som kom til at påvirke hendes livsbane, deriblandt tabet af sin første mand.

Kørte sur i spørgsmål
Hun blev uddannet pædagog og har været børnehaveleder og dagplejepædagog. Fra Tårs kom hun til Herning, Aalborg, Gadbjerg, Brejning og Sunds.

De sidste mange år har hun boet i Gjellerup, og nu har hun brugt en del af sin pensionisttilværelse på at skrive nogle af de både sjove og alvorlige minder ned.

Nora Højhave Kongsholm fortæller i en pressemeddelelse om bogen:

- For nogle år siden fik jeg en bog af min datter Kamilla. Den hed kort og godt: »Min mor«. Jeg skulle svare på 1000 spørgsmål om min barndom, skoletid, madvaner, arbejdsliv og så videre. Det skulle styrke båndene mellem mor og datter. Men det blev svært. Helt ærligt kørte jeg sur i alle de spørgsmål. Men jeg blev inspireret til at fortælle om mit liv. Fortælle om de sjove og alvorlige episoder i mit liv, som jeg ikke kan glemme. Måske kunne jeg finde ud af, hvad der har gjort mig til det menneske, jeg er, siger hun.

En tillidssag
Forlægger Charlotte Lindhardt glæder sig til at udgive bogen.

- Det er altid en tillidssag at få lov til at læse andres erindringer. Det kræver mod fra forfatterens side at sige, at nu er bogen klar til, at jeg kan offentliggøre detaljer om mit liv, som mange måske ikke har kendt til, men som har relevans for flere, end man lige aner.

- Nora er en livsglad person, og det stråler igennem hele bogen, at selv om hun har oplevet hårde ting, har hun ikke givet op, men er kommet videre og skabt sig nogle nye livsbetingelser, når de gamle forsvandt. Hun er fra den tid, hvor skilsmisse var tabu, og hvor børnenes holdning og oplevelser ikke betød så meget som de voksnes. Det kan vi alle lære af - og derudover skriver hun bare godt og levende, så det er en fornøjelse at læse, siger forlæggeren.

»Der er altid lys forude« udkommer sidst i maj på forlaget Ubirex.