Landsbyer kæmper om at være mest aktive: Lokaldysten kommer til Herning Kommune

Lokaldysten har styrket sammenholdet og sat tusindvis af mennesker i bevægelse i små lokalsamfund over hele landet. Nu kommer Lokaldysten til Herning Kommune

HERNING Snør vandreskoene, hop i løbetøjet, eller pump luft i dækkene, og sæt kursen mod et stærkere sammenhold og flere aktive borgere.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra DGI om, at Lokaldysten i år kommer til Herning Kommunes landsbyer.

Lokaldysten er en konkurrence, hvor lokalsamfund kæmper om titlen som det mest aktive i kommunen.

Lokaldysten holdes lokalt i de deltagende byer, og alle kan være med på enten gåben, i løbesko eller på cykel. Og så gælder det ellers bare om at tilbagelægge flest kilometer i løbet af to timer.

I 2021 blev Lokaldysten holdt i blandt andet Ikast-Brande Kommune. Her deltog Gludsted, der havde stor succes med arrangementet.

- Lokaldysten er en gave. Det samler folk og styrker fællesskabet, fordi alle kan være med, og der ikke er krav om det ene og det andet. Folk kom, som de var, og bidrog med det, de kunne. Det er vanvittig livsbekræftende, siger den lokale tovholder, Kirsten Hoffmann.

Folk taler stadig om det
Lokaldysten finder for første gang sted i Herning Kommune i 2022 i et samarbejde mellem lokale idrætsforeninger, DGI Midtjylland, kommunen og Bevæg dig for livet. De deltagende lokalsamfund dyster om æren og 5000 kroner.

Sidste år blev der også holdt Lokaldysten i Silkeborg Kommune. Her løb Sjørslev-Demstrup med sejren, efter byens borgere tilbagelagde mere end 1500 kilometer på de to timer, arrangementet varer. Der var bred lokal opbakning til arrangementet, der satte alle typer borgere i bevægelse. I dag mærker de stadig effekten, fortæller den lokale tovholder, Karina Lavrsen.

- Når vi mødes andre steder, så taler folk stadigvæk om den dag. Det giver en stolthedsfølelse ude ved os, at vi kan noget sammen. Når alle har bakket op om noget, giver det virkelig en fællesskabsfølelse. Jeg er sikker på, at der allerede nu sidder folk og glæder sig til, at det bliver sommer, siger hun.

Samler borgerne på tværs
Både Gludsted, Sjørslev-Demstrup og mange af de andre deltagende byer i 2021 er med igen, når Lokaldysten vender tilbage i de forskellige kommuner i år. Det kræver nemlig ikke meget at være med, og arbejdet er godt givet ud, mener Karina Lavrsen.

- Det kræver ikke mange timers arbejde, og vi blev støttet rigtig godt af kommunen og DGI, siger hun og bakkes op af Kirsten Hoffmann fra Gludsted:

- Jeg vil anbefale andre at være med, fordi det samler borgerne i landsbyen på tværs af alt og kræver stort set ingenting. Det er bare at finde en dato, få lagt nogle ruter og få budskabet ud. Og det er i en god sags tjeneste. Vi kommer ud at bevæge os og er sammen med andre. Det kan ikke være bedre, siger hun.

Mandag 21. februar er der infomøde om Lokaldysten på rådhuset i Herning.

Alle lokalområder i Herning Kommune over 200 indbyggere og under 2000 indbyggere kan deltage. En by under 200 indbyggere kan gå sammen med en anden nærliggende by og deltage sammen.