Børn anbefaler bøger

HERNING På biblioteket i Herning finder man i børnebiblioteket en væg fyldt med kort og et smilende ansigt.

Men det er ikke en hvilken som helst væg; det er nemlig Junioranmeldernes anbefalingsvæg, hvor børn kan anbefale gode bøger og læseoplevelser til andre børn - og væggen har indtil videre modtaget mere end 200 anbefalinger fra børn, der ønsker at dele deres læseoplevelser med andre børn.

- Junioranmeldernes anbefalingsvæg har været en stor succes her i efteråret. Vi kan se, at der er stor interesse for anbefalingsvæggen, og at børn stopper op, læser de mange anbefalinger, samt tilføjer deres egne, fortæller Herning Bibliotekernes børnekulturformidler, Signe Smedegaard Frederiksen, i en pressemeddelelse.

Junioranmelderne er Herning Bibliotekernes boganmelderklub for de 12-14-årige. Idéen med Junioranmelderne er at skabe et fællesskab omkring det at læse og anmelde bøger, da mange læsende børn oplever, at det er en interesse, de ofte står lidt alene med i klassen. Junioranmelderne mødes én gang om måneden, hvor programmet står på bogsnak, popcorn og selvfølgelig boganbefalinger.

Nederen bog

Der er bred enighed blandt Junioranmelderne om, at der er forskel på, om det er børn eller voksne, der anbefaler bøger til børn:

- Jeg tror, at børn får mere lyst til at læse den bog, der bliver anbefalet, hvis det er en jævnaldrende, der anbefaler den. Det tror jeg, er fordi, det måske godt kan lyde som en nederen bog, hvis en voksen synes den er god, fortæller Josephine Renberg Christensen, 13 år.

Sofie Lundø Nielsen på 13 år er enig og supplerer:

- Børn kender bedre hinanden og ved måske mere om, hvad vores aldersgruppe vil læse. Vi kan også bedre fortælle om bøgerne til andre børn, end voksne måske kan.

Gode læsetips

Det er en velkendt udfordring, at ikke alle børn læser bøger i fritiden. Nogle synes måske, det er svært, mens andre forbinder det med skolepligter og noget, der er kedeligt. Men ifølge Junioranmelderne behøver det ikke være tvang eller kedeligt at læse.

- Et godt læsetip fra mig er helt sikkert, at man skal finde en bog, som man glæder sig til at læse og ikke føler, at man bliver tvunget til at læse. Det skal være en, man selv har valgt at læse. Jeg vælger også tit at læse, når jeg ikke har så travlt eller skal ud ad døren. Med andre ord, jeg skal have god tid til min bog, fortæller Mia Hørløk Christensen, 13 år.

Junioranmelderne er enige om, at man skal vælge bøger, man synes lyder spændende, og som handler om noget, man interesserer sig for.

Start med kortere bøger

- Det er vigtigt at finde bøger, som interesserer dig, og som du kan overskue. Hvis man synes, at bøgerne ser uoverskuelige ud på størrelsen, så kan man starte med lidt kortere bøger og så bygge sig op til lidt længere bøger med tiden, lyder opfordringen fra 12-årige Frederik Hollænder Christiansen.

- Og har du fundet en bog, der er spændende og har du lyst til at læse mere i den stil, kan du spørge din bibliotekar om hjælp til at finde flere bøger, tilføjer Frederik Hollænder Christiansen.

Er man barn, og har man læst en god bog, man gerne vil anbefale andre børn, så må man ifølge pressemeddelelsen meget gerne kigge forbi Junioranmeldervæggen og dele sin læseanbefaling.

Junioranmelderne anmelder også læseoplevelser inde på Herning Bibliotekernes hjemmeside.