- Det her kan vi godt være stolt af i Herning, siger Line Hillerup om Huset No7s mange aktiviteter, som blandt andet er tekstilværkstedet. Foto: Tom Laursen

Et mangfoldigt hus

Nana Mathilde Mortensen 

Huset No7 rummer både kreative værksteder og sociale mødesteder med brugerne i centrum

VISIT I over 70 år var skolegården på Nørregades Skole i Herning fyldt med legende elever i frikvartererne. Bag de røde mursten fyldte viden og undervisning.

I dag er huset også fyldt med viden, bare i en mere kulturel og folkelig grad.

Huset No7 på Nørregade rummer 5000 kvadratmeter med blandt andet kreative værksteder, en café og mange forskellige foreninger. Og så er huset afhængig af brugernes besøg.

- Vi er fuldstændig defineret af de mennesker, der kommer her, fortæller kulturhusleder Line Hillerup.

I Huset No7 er det både fuldtidsansatte, flexjobbere, borgere, der er i jobafklaring eller afsoner samfundstjeneste, samt frivillige og brugere, der bidrager til husets daglige drift og udvikling.

De kreative værksteder
På tekstilværkstedet i huset bugner reolerne med stofrester, som er doneret af virksomheder og private.

- Ja, der er stof nok at gå i krig med, smiler Line Hillerup.

Symaskinerne kører på fulde drøn, da de frivillige på værkstedet er i gang med at lave muleposer, som man som gæst i huset gratis kan tage med hjem.

Foruden tekstilværkstedet kan man nørkle med strik, smykker, maling, glas samt keramik, og på »dippedut«-værkstedet kan man lave kreative projekter med restpartier af alle mulige ting, som frivillige har indsamlet.

- Alle er velkommen til at gå herind og bruge det gratis, og langt de fleste aktiviteter er brugerstyret, siger Line Hillerup og forklarer, at det stort set kun er på glas- og keramikværkstedet, man skal betale for brug af materialer.

Foreningsliv på gangene
Da Line Hillerup blev ansat i 2013, gik de i gang med en stor ombygning og udvikling af Nørregades Skole.

- På det tidspunkt var det bare en gammel skole med lange gange, fortæller Line Hillerup.

Selvom huset i dag er ombygget, er den gamle skoles atmosfære og historie bevaret.

I aulaen er der flere gange om ugen foredrag og fællessang, og på skolegangene holder foreninger som Herning Fotoklub, Herning Billedskole og Herning Esport til. Husets lokaler bliver også brugt til bevægelsesaktiviteter som babyrytmik, dans og yoga.

Faktisk er alle velkommen til at låne et lokale, bare aktiviteten bliver slået op offentligt, understreger Line Hillerup.

I stueetagen i huset finder man cafeen, hvor man blandt andet kan købe frokost, og udvalgte aftener er der folkespisning ved langborde. Da Line Hillerup i sin tid blev kulturhusleder, stod det højt på prioriteringslisten, at huset fik en cafe.

- Mad samler, og det giver en stemning og et flow i huset, smiler hun.

Et folkehus til alle
Går man ned i kælderen, bliver man mødt af at farverigt syn på vægge og gulv.

Her er der gjort klar til en helt ny paraply for alle husets familierettede aktiviteter, som åbner i det nye år. I lokalerne kommer der til at blive holdt arrangementer for hele familien, og så kan folk på barsel mødes her.

I det hele taget er Huset No7 et hus i konstant udvikling, og kulturhuslederen tør godt love, at der vil være flere nye tiltag i det nye år.

- Her er rigtig mange forskellige ting, der skal vokse. Vi skal sørge for, at rammerne skal være der - både de fysiske rammer og troen på, at det meste kan lade sig gøre. Men vi skal have tålmodighed, for ting tager tid.

Noget af det vigtigste for Line Hillerup og Huset No7 er, at det er et hus for alle.

- Vi vil være imødekommende og tilgængelige. Vi er et kulturhus, men vi har også leget med tanken om at være et folkehus, smiler Line Hillerup. og uddyber:

- Det bliver mangfoldigt, fordi der er alt muligt forskelligt her.