Ny udstilling sætter fokus på Ane Marie, hvis hus blev flyttet fra Barslund til Frilandsmuseet. Foto: Lokalhistorisk arkiv

Hedens stærke kvinde

HERNING Lørdag 13. oktober åbner en ny udstilling om eneboeren Ane Marie - hedens stærke kvinde på Frilandsmuseet i Museumsgade.

Udstillingen giver et indblik i kvinden og myten, Ane Marie. Mange midtjyder kender hende, fordi hendes hus siden 1948 har været en del af Frilandsmuseet Herning.

14. november 1890 blev Ane Marie Laursen født af hedebønderne, Søren Laursen og Mette Marie Larsen. Ane Marie og hendes mor boede i mange år alene på deres husmandssted på Barslund Hede ved Grove efter faderens død. I 1935 døde Ane Maries mor, og Ane Marie boede nu alene ude på heden.

Ane Marie var en nøjsom og stærk kvinde, som levede alene i sit hus på heden. Ane Maries måde at leve på gjorde, at hun blev en myte for mange mennesker. Hun stod for det enkle og simple liv og blev en repræsentant for, hvordan folk havde levet og arbejdet længere tilbage i tiden.

I udstillingen vil publikum opleve mange forskellige sider af Ane Marie gennem originale genstande, billeder og historier fra hendes liv. Alt sammen vil være med til at give publikum et indblik i, hvilken kvinde Ane Marie var, og hvordan hun blev en myte på egnen.

Initiativet til udstillingen blev taget af Landsbylauget, som er Frilandsmuseets frivillige. De ville lave et foredrag om Ane Marie, men der var så meget stof, at de blev enige om, at der var nok til en udstilling. Udstillingen har de lavet i et tæt samarbejde med Museum Midtjyllands personale.

Udstillingen kan ses hver torsdag - eller efter aftale - frem til foråret 2022.