Domprovst Gerda Neergaard Jessen er også en af sæsonens foredragsholdere. Hun taler under overskriften »Jeg vil have ret til at fejle« - som er en hyldest til mennesket, der har set i øjnene, at vi alle er fulde af fejl. Foto: Martin Ballund

Folkevirke klar til en alsidig sæson

Lene Toksvig 

Bestyrelsen i Folkevirke Herning har sammensat et sæsonprogram, hvor man blandt andet kan tage med til Rom og høre en barsk side af danmarkshistorien

HERNING Som alle andre har Folkevirke Herning været ramt af corona-restriktioner, men det betyder omvendt, at spændingen er ekstra stor frem mod den nye sæson, der går i gang på mandag.

- Vi er lidt spændte, for folk har måske lidt svært ved at komme i gang efter pausen, men omvendt er der nok også mange, der venter på det, så vi håber på et godt fremmøde, siger Lene Lund, som er formand for Folkevirke Herning.

Sæsonen byder på 13 foredrag - og faktisk hele to generalforsamlinger. Den ene, som fandt sted i mandags, var et levn fra det aflyste forår.

- Der mødte en god flok frem, og det var dejligt at komme i gang - og så starter vi på mandag med foredragene, fortæller Lene Lund.

Her gæster Lone Hansen Folkevirke med et foredrag, hvor hun med udgangspunkt i sit eget liv fortæller om et af besættelsesmagtens tabuemner: Tyskerbørn. Lone Hansen blev i 1944 født af sin 18-årige danske mor, mens faderen var tysk soldat.

Rom, kvinder og originaler
Sæsonen byder også på en tur til Rom - ikke i egentlig forstand, men når lektor Finn Christensen leverer et kulturhistorisk foredrag om den italienske hovedstad.

Man kan også få indblik i et stykke barsk danmarkshistorie, når Flemming Rishøj beretter frygtelige skæbner fra pigehjemmet på Sprogø, hvor flere hundrede kvinder i løbet af en årrække blev isoleret på øen - stemplet som farlige for samfundet.

Der er dog også plads til muntre indslag i Folkevirke-sæsonen, som for eksempel når tidligere journalist Ole Tang fortæller om vestjyske originaler.

- Vi har fået ros for programmet - folk glæder sig til at komme i gang, siger Lene Lund.

Foredragene finder sted hver anden mandag i Betania - og alle er velkommen, understreger Lene Lund.

Man kan se hele programmet på Folkevirke Hernings hjemmside.