For omkring 50 år siden åbnede en hel stribe nye bodegaer i Herning. Foto: Museum Midtjylland

Tobaksrøg, håndbajere og røverhistorier: Tag med på byvandring om Hernings bodegaliv

HERNING Mandag 13. september kan man deltage i byvandringen »De brune værtshuse«.

I begyndelsen af 1800-tallet ville der ikke have været mange hits, hvis man googlede »værtshuse i Herning«.

Herning fandtes nemlig dårligt nok. Men på en øde og forblæst beliggenhed (dér, hvor Herning Bibliotek ligger i dag) opførtes et ting- og arresthus, og godt hjulpet af landeveje og jernbane blev Herning en regional dynamo med tekstilindustri som brændstof.

I den nye by Herning skød et apotek op som noget af det allerførste. Når dette apotek hurtigt fik en pæn omsætning, skyldtes det ikke snue og hoste, men noget helt andet: på apoteket kunne man købe brændevin. Dermed blev et apotek faktisk det moderne Hernings første værtshus.

Efter Anden Verdenskrig satte tekstilindustrien i turbogear, og de mange industriarbejdere kom til at sætte deres præg på byen på mange måder. De leverede blandt andet et solidt kundegrundlag for en hel stribe nye bodegaer, som i en tåge af tobaksrøg, håndbajere og røverhistorier så dagens lys i Herning i 1960’erne og 1970’erne.

Dem, deres forgængere og deres arvtagere vil vi koncentrere os om, når museet inviterer på byvandringen »De brune værtshuse«.

Vi lægger naturligvis ud med en håndbajer eller en vand, og derefter bevæger vi os gennem byen. Undervejs vil Leif Sepstrup fra Slægtshistorisk Forening, Henning Pedersen fra Museumsforeningen og Mai Philipson fra Museum Midtjylland give et indblik i, hvordan livet i Hernings bodegaer har udviklet sig, særligt fra 1960’erne til i dag.

Mødested er pladsen uden for kongrescentret, mens det slutter i krydset Vestergade/Møllegade.