Herning Gymnasium har mange gange været vært ved valgdebatter og bliver det igen i morgen, onsdag. Foto: Henrik Ole Jensen

Temaet er busser og tog: Første valgdebat rammer gymnasiet

Onsdag er der valgdebat på Herning Gymnasium, hvor temaet er den kollektive transport i Region Midtjylland

HERNING Onsdag aften har alle mulighed for at deltage i områdets første debatmøde frem mod regionsrådsvalget i november.

Det er »Passagerpulsen« i Forbrugerrådet Tænk, som i samarbejde med Passagerrådet i Region Midtjylland inviterer til valgdebat om den kollektive transport i regionen.

Det foregår på Herning Gymnasium, fortæller Tænk i en pressemeddelelse.

I Region Midtjylland viser en ny undersøgelse, at 65 procent af passagererne vil bruge den kollektive transport i højere grad, hvis forholdene for passagererne bliver forbedret.

Hordan den kollektive trafik skal skrues sammen, kommer Marianne Karlsmose (KD) og Morten Flæng (S) til at debattere med Karina Due (DF), Jakob Ulrich Rixen (LA), Knud Nielsen (NB), Thue Grum-Schwensen (SF) og Anders G. Christensen (V) så̊vel som de øvrige deltagere i arrangementet.

Politikere er klar
Spørgsmål som, hvordan den kollektive transport kan indgå i løsningen på de klimamæssige udfordringer, hvordan den kollektive transport får de passagerer, den har mistet under corona, tilbage, og hvorvidt den kollektive transport skal gentænkes, vil blive debatteret.

Én af kandidaterne, der deltager i debatten, er Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne:

- Kollektiv trafik er meget afhængig af livssituation og geografi - one size does not fit all. Der er enorm forskel på, da jeg var studerende i Aarhus og ikke havde børn, og nu, hvor jeg bor i Tarm i landets geografisk største kommune med et arbejde, der indebærer mange timers transport og snart to sønner over 18 år. Nøgleordene for mig er: Fleksibilitet, bæredygtighed, tilgængelighed for alle uanset eventuelle handicap og sammenhængskraft i hele regionen, lyder det fra Marianne Karlsmose.

Morten Flæng fra Socialdemokraterne er ligeledes klar til at gå aktivt ind i debatten og udtaler:

- Den kollektiv transport skal styrkes, hvis vi skal have passagererne tilbage, mindske trængslen og bidrage til den grønne omstilling. Derfor er der behov for flere investeringsmidler til at udvikle og styrke den kollektive transport, for eksempel med flere afgange, lavere priser, færre forsinkelser og bedre sammenhæng.

Passagerernes stemme
Passagerpulsen er passagerernes uafhængige og faktabaserede stemme i den kollektive transport. Passagerpulsen er en del af Forbrugerrådet Tænk og kæmper for en god kollektiv transport og mere klima- og miljøvenlig mobilitet.

Passagerpulsen har i løbet af foråret 2021 oprettet passagerråd i alle landets regioner med det formål at styrke passagerernes stemme i den lokale kollektive transport og offentlige debat. Hvert råd mødes fire gange om året og er vært for en årlig konference.

- Under corona har den kollektive transport mistet mange passagerer. Derfor har vi brug for en både stor - og også målrettet - indsats for at få passagererne tilbage i den kollektive transport. Det vil gavne både klimaet og sammenhængskraften i samfundet, hvis flere kan få deres behov imødekommet af den kollektive transport, siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.

Moderator ved onsdagens debatmøde er journalist og politisk analytiker Søren Wormslev.