Aprilfestivalen startede oprindeligt i Herning, men flytter nu rundt mellem byerne. Til gengæld fik Herning sin egen, årlige børneteaterfestival. Biledet er fra festivalen i 2018. Foto: Henrik Ole Jensen

Pris til Herning-festival

Børneteater-festivalen, der begyndte i Herning, har fået Håbets Pris

HERNING Aprilfestival, der er verdens største teaterfestival for børn og unge, modtager Håbets Pris.

»Aprilfestival skaber hvert år rundt i Danmark en teaterbegivenhed for børn og unge, som er decentral og for alle. Det er samtidig en utopi om et teater, der favner hele landet. Det fortjener lys og støtte. Aprilfestival er en enestående perle«, lyder det i begrundelsen.

Festivalen er opfundet af Kaj Ove Jensen, der i 1971 var formand for Herning Teater. Han havde også lige startet Team Teatret, det første egnsteater i Danmark.

En dag sad K.O. Jensen sammen med sekretæren Wenzel De Neergaard i en pause under et møde i Samarbejdsudvalget for Turnéteatervirksomhed i København. Udvalget er primært for det turnerende voksenteater, men de har også fået overdraget formidlingen af det fremspirende børneteater.

Tanken om en landsdækkende sammenkomst for børneteatre dumper ned. Ideerne springer som gnister fra en stjernekaster, og inden pausen er omme, har de to lagt en slagplan for det, der skal blive til Børneteaterfestivalen.

Siden har Aprilfestivalen hvert år skabt en teaterbegivenhed for børn og unge, og den går på skift mellem byerne - i år er det for eksempel i Holbæk.

Håbets Pris uddeles af Institut for Folkeligt Teater og teaterskolen Dell’Arte i Californien.

Prisen uddeles hvert andet år i Danmark og hvert andet år i USA.

Lørdag 31. juli uddeles årets pris på Åsen Teater i Nordjylland.