Casper Nielsen har en lidt anderledes hverdag i øjeblikket. Han bruger knap så meget tid på vin, som han plejer, for Bohème Vin & Madbar må for tiden holde lukket for siddende gæster - og det fortsætter man med nogle måneder endnu. Foto: Flemming Hansen

Vinbar i Østergade kæmper videre

Lene Toksvig 

Vinbaren Bohème holder fortsat lukket, men indehaver Casper Nielsen håber på en omsætning i sin webshop, der gør, at han kan genåbne senere på året

I torsdags rundede Bohème Vin & Madbar sine første fem leveår, men der var ikke den store feststemning i lokalet i Østergade 27b.

- Vores fødselsdagstilbud bliver at sige, at her er en vinbar senere på året, hvis man husker at støtte op, lyder det fra Casper Nielsen.

Han er indehaver af Bohème, som den kaldes i daglig tale, og det er ikke nemme tider i øjeblikket. Corona har betydet, at vinbaren i over et år har været lukket for siddende gæster.

- Men webshoppen er åben hele tiden, mens butikken er åben nogle timer om dagen, fortæller Casper Nielsen, der selv bringer vin ud i lokalområdet, når der lander bestillinger i webshoppen eller i butikken.

Usobbet vinbar
Da han og kæresten, Mette-Louise Simonsen, i 2016 åbnede Bohème i Østergade 29 var det drømmen at skabe en usnobbet vinbar, hvor gæster kunne komme og få et glas vin i hyggelige omgivelser.

Konceptet tog kunderne til sig - det gik godt, men overskuddet på bundlinjen manglede dog.

- Efter to år havde vi statistisk belæg for, at der ikke kan være en vinbar i Herning, men med Mettes job, så kunne vi fortsætte, fortæller Casper Nielsen.

Han kiggede efter nye lokaler med lavere udgifter og fandt dem på den nuværende adresse. Dog gik man fra 40 siddeplaser til 24.

- Det var en nedskalering, men vi gjorde det for at overleve. Flere gik forgæves før, når de kom forbi om fredagen, men det var ikke rentabelt, når man havde en tirsdag med kun seks gæster, påpeger Casper Nielsen, der gav de nye lokaler en større overhaling, inden han slog dørene op i januar 2020.

- Det gik godt - helt sindssygt godt faktisk, og vi steg 30 procent i omsætning i februar sammenlignet med februar 2019, husker Casper Nielsen tilbage.

Men så ramte corona, og landet lukkede ned. Siden har det været umuligt at drive en vinbar.

Levering til døren
Under den første nedlukning for et år siden oplevede Bohème - ligesom andre spisesteder - en solid opbakning fra lokalsamfundet. Især blev det nye tiltag med at levere vin til døren taget godt imod.

- Folk stod i kø ved alle byens restauranter - takeaawy var lige pludselig stillet med velgørenhed. Der var masser af kunder, og jeg tonsede rundt og leverede vin, husker Casper Nielsen.

Opbakningen blev dog mindre efterhånden, som landet langsomt åbnede - også selvom det ikke var - og fortsat ikke er muligt for Bohème at åbne i fuldt omfang. Restriktionerne gør, at der kun kan sidde et lille antal gæster i vinbaren, hvilket ikke har gjort det muligt at skabe et økonomisk grundlag for at åbne.

- Vi har mange henvendelser fra vores gæster, som gerne vil booke et bord. Med vores begrænsede plads og krav til personale på vagt, så vil vi skulle omsætte for små 10.000 kroner per dag - bare for at gå i nul. Det er for stort et sats at åbne, så er det bedre at stå her selv med en lav indtjening, men tilsvarende lav risiko.

Vin fra netværket
Så Casper Nielsen har fortsat åbent et par timer om dagen, hvor folk kan komme og købe vin fra hylderne, ligesom han stadig kører rundt og leverer bestillinger fra webshoppen.

Bohème er kendt for at importere fra små huse, som primært fremstiller økologiske, biodynamiske og naturlige vine, og der er kommet nyt til, selvom det meste af verden er lukket ned.

- Vi kan ikke rejse rundt lige nu, så vi har virkelig skullet udnytte vores eksisterende netvært. Her fandt vi for eksempel et lille hus i Chianti, der laver fremragende vine - det har jeg importen af i Danmark, fortæller Casper Nielsen.

Han har valgt at køre med gennemsigtige priser. Det vil sige, at han tjener 30 procent på alt, og så er der ikke noget at rafle op.

- Krig og falske rabatter, det gider vi ikke. Vi kører med rene priser, fastslår Casper Nielsen, der er træt af en branche, der pumper priserne op for at kunne lave eksempelvis 50 procents-rabatter.

Han håber, at han til efteråret kan vende tilbage til den ønskede hverdag.

- Vi regner med at åbne til september. Det kan være, det lyder pessimistisk, men med vaccineplanen og at vi plejer at holde lukket i juli, så siger vi, at til september åbner vi for fuld skrue - også med mad, siger Casper Nielsen.

Men - for der et men. Det kræver en større opbakning fra vinglade kunder.

- Hele dynamikken er, at skal vi henover sommeren, så skal vi omsætte, så vi kan dække vores udgifter, fastslår vinmanden.