Der er to søer i haven - her ses den store. Herfra kan man nyde udsigten over haven, og hvis man kigger rigtigt godt efter, kan man spotte huset til højre i billedet. Foto: Henrik Ole Jensen

På havebesøg: Haven er så småt på vej i sommertøjet

Mathilde Bach callesen 

Haveejerne Tove Thalund og Poul Pedersen er i fuld gang med at gøre deres 8000 kvadratmeter store have nær Herning sommerklar. Hvert år er der et nyt projekt, som blomstrer frem

HAVE Små fine skud på rododendronerne vidner om, at om nogle uger og en del solstråler forvandler Tove Thalund og Poul Pedersens store have sig til et virvar af farverige indtryk - med lilla, hvide, lyserøde og røde blomster.

- Den første springer ud midt i april - vi har cirka 300 forskellige slags rododendroner, fortæller Tove Thalund.

Hun er sammen med sin bedre halvdel, Poul Pedersen, godt i gang med at »pakke haven ud« - bogstaveligt talt, da mange planter i vinterperioden har søgt ly i den varmere lade.

- Hostaerne i krukker er kommet ud, men ellers er det omkring 1. april, at vi rykker ud. Det kommer selvfølgelig an på vejret, siger Tove Thalund.

Desuden ligger der netop nu et stort arbejde i at fjerne blade fra haven, der er på 8000 kvadratmeter - med et stort bøgetræ, der delvist har skylden for de mange blade.

- Vi har fået fortalt, at det er fra 1880. Jeg har set mange bøgetræer, men jeg har aldrig set et, der var så stort, siger Poul Pedersen.

Han tager sig mest af de lidt tungere opgaver i haven, hvor han i denne tid blandt andet er i gang med at sætte et nyt hegn op, så naboerne - rådyrene - ikke slår vejen forbi og spiser alle nye skud, inden de springer ud til blomster.

- Jeg må ikke arbejde så meget i bedene, fordi jeg kan komme til at hive det forkerte op - men jeg laver bedene, flytter sten og bygger hegn, fortæller Poul Pedersen, som er iført havehabbit og et smil.

Han har blandt andet anlagt det lille vandløb, der snor og risler sig ned gennem haven - det var et af de første haveprojekter.

Ren afstresning af passe have
Parret har arbejdet på haven, siden de overtog den og huset i midt 1990’erne, hvor de mange kvadratmeter hovedsageligt var anlagt med græs samt en af de to søer, som i dag er bagerst i haven.

- Vi tager lidt ad gangen, når vi får nogle nye idéer hist og her - og så er Poul god til at sige, at vi bare kan lave det i vores have, siger Tove Thalund.

- Vi havde nok ikke drømt om, at det skulle blive så stort, men det griber om sig, fortsætter hun med et smil.

Idéerne er således blevet til mange bede med alverdens blomster, en mere vild afdeling, som skal pynte under havens store træer samt vandløbet, som ender ud i en af søerne.

Der er altså nok at se til, særligt nu hvor forårsvejret melder sin ankomst. Det kunne måske få nogen - mig selv inklusiv - til at miste pusten en anelse, men Tove Thalund og Poul Pedersen ser - heldigvis - helt anderledes på det.

- Jeg stresser helt af, når jeg går herude - jeg nyder at komme ud og ordne, siger Tove Thalund, som ved denne tid er i færd med at »gøre rent« i bedene.

- Jeg kan bruge meget tid på at kigge rundt i bedene og se, om planterne er på vej - det er spændende at følge med i, fortsætter hun og peger på et par af martagonliljerne, som netop har brudt jordens overflade.

Også Poul Pedersen tanker energien op herude, mens haven så småt begynder at komme i »sommertøjet«. Han er i haven hver dag - året rundt.

- Det giver noget ro at gå herude. Jeg kan godt lidt at gå i naturen og haven, hvor jeg bare kan gå og passe mig selv, siger Poul Pedersen og fortæller, at han godt kan lide at gå og nusse lidt med at anlægge haven.

Have under konstant udvikling
Nusse er vist lidt en kontrast til deres kommende haveprojekt, som indebærer mange store trædesten. De skal skabe en gangsti, hvor der lige nu er mosset græs.

- Jeg kommer til at fortælle, hvor stenene skal ligge, fordi jeg kan ikke løfte dem, fortæller Tove Thalund og kigger over på Poul Pedersen, som må trække i arbejdstøjet.

Hvert år kaster parret sig over et nyt projekt, der løfter haven endnu mere.

- Haven kommer stille og roligt frem - vi laver om hvert eneste år - det er en have, der hele tiden er under udvikling, siger Poul Pedersen.

Der kommer ligeledes hele tiden nye blomster, nye planter og ny viden, som de ofte anskaffer sig på plantemarkeder i nær og fjern. Det kan både være i Herning og i Hamborg.

- Når man tager på plantemarkeder og finder nogle spændende blomster, så spørger man jo bare til, hvordan den trives bedst. Det er på den måde, man lærer det - og ellers har man jo nettet, fortæller Tove Thalund.

Hun har desuden lavet et særligt system på mobiltelefonen, hvor hun løbende laver en liste over de planter, hun allerede har i haven.

- Når vi så går på plantemarkederne, kan jeg hurtigt finde ud af, om det er en plante, jeg allerede har derhjemme, siger hun.

Desuden sælger parret også selv ud af planterne, da den storblomsterende have giver mulighed for mange aflæggere.

- Det kom sig egentlig af, at jeg ikke ville smide noget ud - det er da synd at smide planterne ud, men man skal jo dele dem engang imellem, siger Tove Thalund.

De bliver blandt andet solgt på plantemarkederne, men aflæggerne bliver også solgt, når det lokale par inviterer indenfor til »Åben Have« - det gør de for anden gang til sommer. Arrangementet finder sted 26. og 27. juni.

- Når man nu begynder at knokle i haven hver dag, mens det hele begynder at pible frem og blomstrer, så vil vi da også gerne vise haven frem, siger Poul Pedersen.

Sammen med sin bedre halvdel har han selv fået rigtigt meget inspiration ved at besøge andre haver gennem tidens løb.