Jytte Holt Nielsen og Ib Rokkjær fra Arnborg Havepleje rykkede for nyligt ud til endnu en opgave, hvor der skulle plantes hæk. Snart er det forårsrengøring af haver, som fylder kalenderen. Foto: Tom Laursen

Højsæson med forårsrengøring i haven

Mathilde Bach callesen 

Efter 11 år med havehandskerne på kan Arnborg Havepleje klare det meste udendørs. Nu går sæsonen med forårsrengøring i gang

HAVE Efter en god times arbejde stod hækken solidt plantet i mulden ved det rækkehus på Jordbærmarken i Tjørring, som Arnborg Havepleje for nylig lagde vejen forbi for at indramme husets have med en bøgehæk.

- Lige nu skal vi have plantet og alt beskæring klaret - og vi klipper stauder og roser ned, fortæller gartner Jytte Holt Nielsen, som har været ansat en håndfuld år hos Arnborg Havepleje.

Men alt efter årstiderne kan firmaet tage hånd om det meste, når de rykker ud med de rette maskiner, redskaber, knofedt og viden.

- Vi kan klare det hele udendørs - vi har faktisk aldrig sagt nej, fortæller Ib Rokkjær, som er indehaver af Arnborg Havepleje.

- Vi har alle hver vores kompetencer, så vi finder altid ud af det, når vi skal løse forskellige opgaver for kunderne. Vi har ikke været ude for en opgave, vi ikke har kunnet løse, supplerer Jytte Holt Nielsen.

Haveholdet hjælper med all-around havearbejde og med at nyanlægge haver i alle størrelser, mens en stor del af arbejdet også består af at vedligeholde haver rundt i det midtjyske.

- Vi kører ud og gør rent i folks haver - lige nu er det forårsrengøringen, hvor vi skal rydde op efter vinteren, fortæller Jytte Holt Nielsen.

- Det er nu, at man blandt andet skal fjerne grene og blade fra græsplænen, siger Ib Rokkjær, som fortæller, at firmaet både skal forbi private, erhverv og boligforeninger til rengørings- og vedligeholdelsestjansen.

Endnu en omgang rengøring
1. april begynder sæsonen med forårsrengøringen - en sæson, som indehaveren og Jytte Holt Nielsen sammen med resten af haveholdet har taget sig godt af i de seneste 11 år, efter Ib Rokkjær etablerede firmaet 1. april 2010.

- I løbet af det første halve år havde jeg en mand ansat, tænker han tilbage.

Og så har plæneklipperen egentligt kørt stærkt lige siden - så nu er firmaet på ni mand, som alle har nok at se til.

- Vi har faktisk et luksusproblem, da vi har masser at lave, men vi ikke kan få flere folk, siger Ib Rokkjær og fortæller med et smil, at han kun liiige kan nå at slå sin egen græsplæne derhjemme.

- Sommetider må vi rende stærkt og have mange timer, supplerer Jytte Holt Nielsen.

Det næste stykke tid er kalenderen så fyldt med forårsrengøring, hvor haveholdet blandt andet tager sig af opgaver, som haveejerne ikke selv ordner.

- Nogle af kunderne, som vi tager ud til, kan godt lide at gå og nusse i haven, men de kan ikke klare det store vedligeholdelsesarbejde, der måske skal til, siger Jytte Holt Nielsen og fortsætter:

- Vi siger til dem, at de bare kan gøre det, som de orker, og så lader vi være med at røre ved det - men ordner alt det andet.

Der er ligeledes en god dialog, når kunder skal have lavet et nyt haveprojekt, som Arnborg Havepleje kan stå i spidsen for.

- Man får en god service - vi giver os tid til at snakke med folk. Vi har ofte flere idéer, men vi skal sammen finde frem til, hvad kunderne har af ønsker, fortæller Jytte Holt Nielsen.

Halvdelen af arbejdet er oprydning
Sidste år havde firmaet særligt travlt med at pifte haver op med blandt andet ny belægning.

- På grund af covid-19 har der været mere belægning og nyetablering, end der plejer, fordi folk har haft tid til at gå derhjemme og kigge på haven, og de har ikke kunne rejse, så de bruger måske pengene i haven i stedet, funderer Jytte Holt Nielsen.

- Og hvis der ikke er frost, kan vi lave belægning hele året, fortæller Ib Rokkjær.

Der er altså havearbejde hele året rundt, hvor arbejdsopgaverne skifter.

Til juni går man igen ind i en »hækkesæson« - men denne gang skal der ikke plantes hække, men til gengæld skal der klippes en hel del, som også er en tilbagevendende begivenhed for firmaet.

- Når vi har klippet hæk hver dag i tre uger, så er det da ikke det sjoveste længere, men man begynder alligevel at glæde sig lidt til at skulle i gang med det igen, når man så ikke har gjort det noget tid, fortæller Jytte Holt Nielsen.

Én ting er at klare selve frisørgerningen i hækkesæsonen, men ligesom med havefirmaets andre opgaver står oprydningen derefter højt på to-do-listen, når Arnborg Havepleje rykker ud i haverne.

- Det tager faktisk ligeså lang tid at rydde op efter hækklipning, som det tager at klippe hækken, siger han og fortsætter:

- Halvdelen af arbejdet ligger i at få ryddet ordentligt op. Det ser folk jo lige med det samme, når de kommer hjem, fastslår Ib Rokkjær.