Karin Sjöholm og Elisabeth Klein havde lånt Fermaten i den forgangne uge. foto: Fermaten

Svensk komponist hyldet på Fermaten

Fermaten lagde scene til en indspilning, som hylder den svenske visekomponist Fritz Sjöström, der i 2023 ville kunne fejre sin 100-årsfødselsdag

HERNING For spillestedet Fermaten er der positive udsigter til en genåbning 6. maj.

Her spiller jazz-bandet Kalaha med den lokale sangerinde Hilal Kaya for de musikhungrende gæster. Indtil genåbningen bruges spillestedet til projektet »Artist in Residence«, hvor musikere, bands, teatertrupper eller noget helt fjerde kan låne spillestedet for at arbejde med kulturen.

I fredags var det kunstnerne Karin Sjöholm og Elisabeth Klein, der indtog scenen på Fermaten.

Elisabeth Klein placeret bag det skinnende nystemte, klaver og Karin Sjöholm bag en mikrofon med et lille lydnet foran.

De har før arbejdet sammen ved Operaen i Midten og ved Hakkehuset i Silkeborg, men nu mødes de om deres fælles kærlighed for Fritz Sjöströms univers.

Fundet en hidtil skjult skat
Karin Sjöholm og Elisabeth Klein har brugt Fermaten til at fortolke Sjöströms kunstviser i en indspilning, som efter planen skal udgives som EP. Materialet, de fortolker, er ret unikt.

- Det virker ikke til, at der er nogen andre, der har fundet det før, siger Karin Sjöholm, som også fortæller, at de har fået hjælp af Det Kongelige Bibliotek i Stockholm til at grave de skjulte viser frem fra arkiverne.

Fra Herning til Jukkasjärvi
For svensk-fødte Karin Sjöholm er kærligheden for Sjöstrøm forbundet med barndommen. Tysk-fødte Elisabeth Klein har ikke de samme minder, men mener, at de to kvinder mødes i kærligheden til vicekomponistens univers.

- Han skaber et helt univers med sine ord, sine billeder og musikken, som er lidt mystisk, hvor han sætter mange forskellige ting i tale, siger hun.

Visekomponisten Fritz Sjöström var ikke blot komponist, men også poet, billedkunstner og maler.

Derfor har Karin Sjöholm og Elisabeth Klein også planer om at opsætte en teaterforestilling i komponisten hjemby Jukkasjärvi i det nordlige Sverige i forbindelse med komponistens 100-årsfødselsdag.

Indspilningerne fra Fermaten skal også være en del af jubilæet. Planen er at udgive de fem indspillede sange som en EP.

Ros til Fermatens faciliteter
For Karin Sjöholm og Elisabeth Klein blev Fermaten en god ramme for kunsten:

- Det var totalt fedt, siger Karin Sjöholm, og Elisabeth Klein supplerer:

- Det fede er, at der er meget plads til os. Godt instrument og gode faciliteter. »Artist in Residence« er rigtig godt, fordi vi har nogen, der sætter det hele op for os, så vi bare kan fokusere på musikken, og det er rigtig fint.

Små pingviner er de næste
Karin Sjöholm og Elisabeth Klein er ikke de eneste, der har fået lov til at låne Fermaten under nedlukningen.

Projektet »Artist in Reseidence« åbner dørene for en lang række kunstnere, som mangler rammerne for at arbejde med kunsten. Allerede 9. april streamer 90’er-hitmagerne fra Nice Little Penguins deres releasekoncert fra Fermaten.

En koncert, som holdes i samarbejde med det nystartede Herning-baserede pladeselskab, Turn It Over Records.