Trine Østergaard begyndte at male som 11-årig - og siden har det været en stor del af hendes liv. Dog »kun« på hobbyplan. Foto: Henrik Ole Jensen Foto: Henrik Ole Jensen

Passion ved staffeliet: Meget mere end blot en hobby

Lene Toksvig 

Trine Østergaard sætter sig hver dag ved staffeliet for at udfolde sine kreative sider

PORTRÆT En Skagens-tur i den tidlige barndom står den dag i dag som et stærkt og definerende minde for Trine Østergaard.

- Mine forældre tog mig med på Skagens Museum, da jeg var 11 år, og jeg husker, at jeg så et maleri, hvor glimtet i øjet blot var en lille klat maling - det fascinerede mig, fortæller Trine Østergaard.

Oplevelsen introducerede hende til det kreative univers, som hun straks begyndte at udforske ved hjælp af oliemaling, hendes far fandt frem fra gemmerne, da familien vendte hjem fra Skagen. Siden har Trine Østergaard viet en stor del af sit liv til kreativiteten, og der går således ikke en dag, hvor hun ikke stiller sig ved staffeliet.

- Det er mere end en hobby - det er lidenskab og passion, understreger Trine Østergaard, der stammer fra det sønderjyske, men i dag er bosat i Kibæk med sine to døtre.

Varierende værker
Det kreative har været en rød tråd gennem hele Trine Østergaards liv. Hun drømte om at uddanne sig til beklædningsdesigner, men den drøm blev skiftet ud med uddannelsen som modelkonstruktør fra Teko. Siden uddannelsesbeviset kom i hus, har Trine Østergaard befundet sig i tøjbranchen - i de seneste mange år som butiksassistent i lokale tøjforretninger.

- Det lå i kortene, at det skulle være den kreative vej, jeg skulle, smiler Trine Østergaard.

Men hun har altid holdt fast i maleriet, hvor hun maler med både akryl, pastelkridt og akvarel.

- Jeg eksperimenterer meget med mine maletekniker. Akvarel er ikke bare akvarel - jeg bruger posca tusser samt sjove redskaber til at lave hvert enkelt billede unikt, siger Trine Østergaard, der som 26-årig kom med på den censurerede udstilling »Forårsudstilling«.

Spændende mennesker
Hvad der kommer frem på lærredet, afhænger blandt andet af vejret og omgivelserne.

- Jeg var for nylig på Venø, hvor jeg sad i en stue med vinduer hele vejen rundt og kunne se ud på den smukkeste natur, og pludselig opstod der en masse landskabsbilleder, hvilket ikke er noget, jeg har gjort noget i tidligere, smiler Trine Østergaard.

Oftest er det i det abstrakte, hun folder sig ud i, men samtidig lader hun også gerne mennesker tone frem på lærredet.

- Jeg har altid malet mennesker. Mennesker betyder meget for mig, og mennesker er spændende, for hver en rynke eller ar har en historie, der fortæller noget om personen, fortæller Trine Østergaard, der i øvrigt også tager imod bestillinger.

- Det er altid sjovt med en opgave, for det kan tage nogle drejninger - og jeg ændrer også nogle gange teknikker undervejs, forklarer Trine Østergaard, der maler under pseudonymet »»Malerinden_trine«.

Hun bruger gerne de sociale medier til at vise sin kunst frem, og her kan man ved selvsyn opleve den store variation, der er i værkerne. Ofte er Trine Østergaards værker udstillede - eksempelvis udstiller hun lige nu hos »Den gamle kælder« i Kibæk, ligesom hun også gerne udstiller hos virksomheder, der for en stund ønsker nyt liv til væggene.

- Og så kan man altid komme forbi og se, hvad jeg har stående - og man kan låne malerier med hjem, så man lige kan se, om det passer ind i ens hjem, siger Trine Østergaard.

Kunstner på fuld tid
I det daglige arbejder hun som butiksassistent, for maleriet er - og har altid kun været en hobby.

- Men jeg er kreativ hver dag - jeg kan ikke undvære at være kreativ, fastslår Trine Østergaard, der formår at binde arbejde og passion sammen.

- Måden, jeg sætter farver sammen til kunden, afspejler de farver, jeg bruger i malerierne - og omvendt.

I øjeblikket er hun hjemsendt fra sit arbejde, og det har hun fuldt ud udnyttet - ikke mindst til at prøve en drøm af.

- Jeg har været meget produktiv under coronaen. Der har været tid til fordybelse, så jeg har virkelig været kunstner på fuld tid, og det er det, jeg drømmer om på sigt. Jeg har en drøm om at hellige mig malerierne - det er jo min store passion, som har været med mig hele vejen gennem livet, fastslår Trine Østergaard.