Den søde tand kan blive tilfreds- stillet med alverdens lækkerier hos Skolegades Bageri, hvor holdet sørger for, at der både er gamle klassikere og nyheder i butikken. Foto: Henrik Ole Jensen

Herning-bager med 26 år på bagen: Friskbagte kager, brød og gode idéer

Mathilde Bach callesen 

Hos Skolegades Bageri holder man af at komme på nye idéer til brød og kager samtidig med, at man altid holder fast i det gode håndværk

VISIT Min ret optimistiske tilgang til årets januarkur fordufter i dét øjeblik, jeg åbner døren til Skolegades Bageri i Herning, hvor duften straks får tankerne hen på trøfler, friskbagte boller og de fastelavnsboller, som jeg ender med at købe med hjem ...

Normalt plejer man hos Skolegades Bageri at mærke januars mange kure, men det er anderledes i år, lyder det.

- Vores oldtidsrugbrød med masser af kerner bliver da revet væk med det samme, så de tænker da måske lidt på det, siger Alix Bitsch med et smil, mens han kort tid efter fortæller, at fastelavnsboller også går som varmt brød i denne tid.

Han driver bagerbutikken sammen med sin hustru Malene Bitsch - det har de nu gjort i snart 26 år.

Selvom bagerparret har drevet forretningen i mange år, sørger de for, at den hele tiden udvikler sig - blandt andet med udvalget af kager og brød.

Det kan eksempelvis være den glutenfrie Gateau Marcel, som medarbejder Lasse Nørup Bentsen i øjeblikket er i færd med at finpudse.

- Man skal være forudseende i vores branche. Jeg tror, at kunderne om fem år vil have kager og brød, der er laktosefrie, glutenfrie og veganske, fortæller Lasse Nørup Bentsen.

- Vi sælger utroligt meget glutenfri brød, supplerer Alix Bitsch.

Protestkage og populære trøfler
De søde nyheder kan ligeledes være de mange pyntede kager, som opstår i forbindelse med begivenheder i Herning - som da FC Midtjylland i efteråret spillede sig i Champions League.

- Det, som driver en, er, at man hele tiden skal finde på noget nyt, og vi har virkelig nogle folk, som brænder for det, fortæller Alix Bitsch.

Lige nu er det håndboldkager, som blandt andre pryder butiksruden hos bageren, nu hvor herrelandsholdet er til verdensmesterskaberne.

- Vi går nok og gejler hinanden lidt op om natten. Vi kan alle sammen godt lide at lave nogle sjove tiltag, fortæller Alix Bitsch og glæder sig over, at alle 17 mand er gode til at gribe de bolde, som bliver kastet op i luften.

I 2013 var det en bold af frustrationer, som blev kastet op og grebet, da medarbejderne i Skolegades Bageri var frustererede over, at man valgte at afvikle Det Internationale Melodi Grand Prix i de gamle B&W haller - i stedet for at vælge Boxen i Herning.

Frustratioerne blev så til en »protestkage« med gulerødder og pyntet med et DR-logo med en streg henover.

- Alle landets aviser ringede om den, så jeg var nødt til at koordinere, hvordan vi skulle gribe det an, for jeg kunne ikke selv nå det hele, beretter Alix Bitsch om kage-gimmicken.

Kagen gik i øvrigt som varmt brød. Det samme gør trøflerne, der får Alix Bitsch til at løfte på smilebåndet. For hvad er det med de trøfler, som bliver revet af hylderne, og som tidligere har fået folk til at stå i kø foran butikken?

- De bliver rullet i chokolade, inden de får krymmel på. Det giver trøflerne knækket, når man tager en bid af dem, siger Alix Bitsch.

For nyligt fik trøflerne mundbind på, fordi det var en god idé, som lige opstod blandt medarbejderne.

- Vi regnede med, vi skulle sælge 40, men vi solgte 180 - og de blev solgt før tid, siger Alix Bitsch, som blev bager ved lidt af en tilfældighed.

Fastelavn og fremtidig fejring
Han ville egentligt have uddannet sig som tømrer, men det var svært at finde en lærerplads. Han fik til gengæld tilbudt en lærerplads hos en bager - og nu værner han så om det gode håndværk som bagermester.

- Vi går ikke på kompromis med de gode råvarer. Jeg køber ikke de billigste produkter - vi køber det, som smager bedst, siger han med et smil.

Ingredienserne bliver forvandlet til flødeskumskager, skærekager, brød og fastelavnsboller, naturligvis.

- Fastelavn er en rigtig god tid. Lige nu sælger vi 300 fastelavnsboller om dagen, fortæller han efter medarbejder Jane Bentsen netop har fortalt, at der skal flere fastelavnsboller til - og så bliver fire nye plader gjort klar.

Hun får hurtigt fyldt op med flere af de gode sager ude i butikken.

- Kunderne skal altid se en fuld butik, og så skal de have et smil med på vejen, fortæller Jane Bentsen.

Hun må hurtigt ud i butikken igen denne fredag morgen, da der er travlhed.

De har således noget at give sig til hos bageren, selvom den nuværende coronasituation sætter en stopper for eksempelvis fødselsdagsfejringer, hvilket betyder, at der skal kreeres færre kagemænd i weekenderne. Der er også færre brødudbringninger, fortæller Alix Bitsch.

- De firmaer, vi leverer brød ud til, er delvist eller helt lukket ned, så de skal ikke have samme mængde brød, men vi har heldigvis også flere kunder, der ikke er berørt af corona, fortæller Alix Bitsch, som mærker en stor opbakning fra kunderne.

- Folk er gode til at støtte os, og vi er gode til at gøre opmærksomme på os selv. Vi lægger meget op på vores Facebook, fortsætter han.

Når coronaen har sluppet sit tag, er det dog tid til, at Skolegades Bageri må kreere en velfortjent kagemand til sig selv, for i februar sidste år var det 25 år siden, at Alix og Malene Bitsch overtog butikken i Skolegade.

- Vi ville jo have holdt et eller andet, men så kom coronaen. Det skal fejres på bagkant, fastslår Alix Bitsch, som er i gang med at lægge planer for fejringen.