Ny udstilling på Tekstilmuseet sætter fokus på det særligt danske. Foto: Pr-foto

Genforeningen på museum

HERNING Fra i dag, fredag 20. november, kan særudstillingen »Det særligt danske« opleves på Tekstilmuseet.

Det særligt danske er blevet til i anledning af, at det i 2020 er hundredåret for den danske genforening. Udstillingen viser en række af de kulturspor, der blev sat af et dansk mindretal under pres i Sønderjylland efter 1864 og frem til Genforeningen.

Det var en befolkning, som blev frataget retten til at tale dansk og sende deres børn i danske skoler og i flere tilfælde også deres ejendom.

Hvordan håndterer man sådan et pres gennem forskellige mere eller mindre synlige former for modstand? Hvilke spor har det sat sig, både i Sønderjylland og i resten af Danmark?

Museet følger sporene og viser, hvordan de er kommet til udtryk gennem tiderne, og hvordan de har præget dansk kultur i nogle udvalgte sammenhænge og under fire overordnede temaer: Bedre Byggeskik, Kunsthåndværk, Folkehøjskolerne og Fællessang.

- Med udstillingen ønsker vi at bidrage til en øget forståelse af nationalstatens udvikling med udgangspunkt i det danske mindretal i Nordslesvig. Vi følger spørgsmålet om, hvad begrebet danskhed indebærer og for hvem. Dette kan spejle sig i nutidens diskussioner om danskhed og retten til statsborgerskab, forklarer formidlingschef Kristine Holm-Jensen i en pressemeddelelse.

Udstillingen er en vandreudstilling. Den har tidligere været vist på Sorø Museum og Museet på Sønderskov. Efter Tekstilmuseet skal den videre til Greve Museum. Udstillingen er lavet af Museum Vestsjælland i samarbejde med Museet på Sønderskov.