Birgit Kirke, Hanne Schmidt, Ulla Gerd og Else Duedahl åbner alle deres værksteder i den kommende weekend, lørdag 3. og søndag 4. oktober. Foto: Privatfoto

Spor Kunsten i Herning

Fire lokale kunstnere inviterer gæster indenfor i deres værksteder

HERNING I den kommende weekend er der igen Spor Kunsten, hvor kunstnere åbner deres værksteder.

Fire lokale kunstnere, Birgit Kirke, Ulla Gerd, Hanne Schmidt og Else Duedahl, glæder sig til at invitere gæster indenfor i deres værksteder til et uforpligtende besøg.

Det er 20. år i træk, at der er Spor Kunsten, og hele 91 professionelle kunstnere og kunsthåndværkere i det midtjydske står klar og glæder sig til denne helt særlige første weekend i oktober.

Her kan kunstnere og kunstinteresserede gæster mødes i uformelle rammer og i nærvær af selve arbejdsprocessen. Spørgsmål og undren vil opstå spontant - om form, teknik, indhold, mening, betydning, udtryk, kort sagt om kunstens betydning.

Herning Kommune støtter
For andet år i træk støtter Herning Kommune den lokale gruppe af kunstnere med et beløb til promovering af Spor Kunsten lokalt.

- Vi oplever, at samarbejdet med Herning Kommune er meget positivt og imødekommende, lyder det fra Ulla Gerd og Birgit Kirke i en fælles pressemeddelelse fra de fire kunstnere.

- Det tager tid at opbygge kendskab til Spor Kunsten, som ikke har været her før, og som vi gerne vil have forankret i Herning. Vi er virkelig taknemmelige for støtten fra Herning Kommune, som gør det muligt for os at promovere arrangementet og nå bredere ud i lokalområdet.

- At der er professionelle kunstnere til stede i kommunen, er vigtigt for at skabe en by som er attraktiv at bo i og at besøge. Vi synes, at Spor Kunsten kan være med til at sætte fokus på kunstmiljøet i Herning og dermed også være med til at skabe gode forudsætninger for en kommende generation af kunstnere.

- Vi glæder os og håber, at rigtig mange har lyst til at besøge vores værksteder. Hvis man er lidt nysgerrig efter at se kunstnerne, hvad der laves, og hvordan dagligdagen er, så er det bare med at komme.

Birgit Kirke
Birgit Kirke tager imod på Kildehøj 38 i Gjellerup.

- Jeg kommer fra Færøerne. Den færøske natur og livet ved havet er et gennemgående tema i mine værker. Opvæksten, det barske klima og det omskiftelige vejr, har sat dybe spor og givet mig noget, som jeg har svært ved at forklare. Naturen, lyset, vejret, stilheden, stormene - er så anderledes på Færøerne, og det afspejler sig i mine værker.

- Motiverne befinder sig et sted mellem det abstrakte og det genkendelige, hvor landskaber, små bygder, fjeld, klipper, skyer, hav og horisont måske anes. Det er dramaet mellem det abstrakte og genkendelige, der optager mig, fortæller Birgit Kirke, der er medlemaf BKF, Billedkunstnernes Forbund og MYND, Føroysk Myndlistafólk (færøske billedkunstnere).

Ulla Gerd
Ulla Gerd bor på Egebakken 13 i Gullestrup.

- Jeg arbejder med maleri og grafiske tryk. Jeg debuterede på Kunstnernes Sommerudstilling i 2009 og har siden deltaget 8 gange på de Statsanerkendte udstillinger. Jeg udstiller mine værker i både ind og udland.

- Mit kunstneriske formsprog er meget enkelt og jeg inspireres ofte af naturen, men det kan også være en farve, en oplevelse eller en historie som ender med at være oplægget til en serie af nye værker. Mine motiver bevæger sig fra det rent abstrakte til en abstrakt form af en genkendelig figuration.

- Lige for tiden er jeg meget inspireret og fascineret af baroktidens malere og deres malerier af store blomsteropsatse og interiør. En voldsom overdådighed og detaljerigdom som jeg arbejder med at forenkle og splitte op i del elementer, som jeg så kan sætte sammen på ny og dermed få skabt et nyt visuelt udtryk, siger Ulle Gerd, der er medlem af KKS (Kvindelige Kunstneres Samfund) og GVV, Grafisk Værksted Vejle.

Hanne Schmidt
Hanne Schmidt har atelier i haven på Ingridsvej 131 i Lind.

- Jeg maler primært oliemaleri og laver tuschtegninger. Mine motiver består af rum og interiør fra efterladte steder. Jeg er optaget af at formidle en stemning og en sanselighed i mine efterladte rum, og jeg forsøger på samme tid at give beskueren en oplevelse af ro og spænding.

- Jeg ser selv mine rum, som både tømte og fyldte. Fyldte af alt dét, som ikke er der - som var engang. Fyldte af spor af et levet liv. Menneskene, i mine billeder, er kun til stede i form af deres efterladenskaber. Mine værker giver forhåbentlig anledning til flere spørgsmål end svar, til historiefortælling og refleksion, spekulerer Hanne Schmidt, der er tilknyttet Galleri KBH Kunst og Galleri Platz samt medlem af KKS (Kvindelige Kunstneres Samfund).

Else Duedahl
Else Duedahl bor få hundrede meter fra Hanne Schmidt på Margrethesvej 5 i Lind.

»Som beskuer har jeg fornemmelsen af at kigge ind i et mikroskop. Jeg inviteres ind bag en ikke definerbar facade og ind i tilværelsens materie - og lige der overrumples jeg af en enorm fin intimitet«.

Sådan har Lotte Korshøj, museumsleder på Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum, beskrevet Else Duedahls kunst.

Else Duedahl er optaget af det serielle, i gentagelsen og forenkling af komplekse former. Den minutiøse dyrkelse af detaljen tager som oftest udgangspunkt i de former, der indkapsles af øjet, når det glider hen over landskabet eller under de gentagne og tæt på rituelle gåture, der hver morgen markerer en ny dag.

Bevidst og ubevidst vokser disse strukturer, overflader, linjer og former direkte ind i værkernes tilblivelse.

Else Duedahl er medlem af KKS (Kvindelige Kunstneres Samfund) og BKF (Billedkunstnernes Forbund).