Lisa Li Hua har travlt i klinikken Kinesisk Akupunktur, som hun netop har flyttet fra Frederiks til Herning. Her tilbyder hun sin hjælp, så man kan få bugt med forskellige former for skavanker og smerter. Foto: Henrik Ole Jensen

– Folk skal ikke have ondt

Lene Toksvig 

Lisa Li Hua har travlt i sin nye klinik, Kinesisk Akupunktur, hvor hun hjælper klienter af med både fysiske og psykiske smerter

BEHANDLINGSFORM Ubalance i kroppen. Det kan være årsag til, at man går rundt og har smerter, fortæller Lisa Li Hua som gennem mange år har praktiseret behandlingsformen kinesisk akupunktur.

- Når nogen kommer og siger, at man har ondt i hele kroppen, så er kroppen i ubalance - og så kan jeg se, hvad der er galt, fortæller Lisa Li Hua.

Metoderne, hun benytter, stammer fra Kina og er en behandlingsform, der har eksisteret i mere end 5000 år, og det er da også i hjemlandet, Lisa Li Hua har uddannet sig - og stadig gør det.

- Uddannelsen tog fem år, men jeg er tilbage i Kina hvert år for at efteruddanne mig. Der kommer mange nye ting, som vi skal lære, siger Lisa Li Hua.

Det er flere tusinde år siden, at man i Kina beskrev 12 elektriske baner på og i kroppen, som har indvirkning på 12 af kroppens vigtigste organer. Banerne kaldes meridianer, og heri flyder, ifølge den gamle kinesiske lære, livsenergien Qi. Opstår der blokeringer i meridianerne, kan energien ikke længere flyde frit, og så opstår ubalancen. Ved at placere nåle i klienten får Lisa Li Hua ansporet meridianerne til at fordele kroppens energi, så kroppen kan genvinde balancen, og derved afhjælpe smerterne.

Nåle skal have tid
Lisa Li Hua kom til Danmark i 2009, og for tre et halvt år siden tog hun så springet og åbnede klinikken Kinesisk Akupunktur på privatadressen i Frederiks. Her rådede hun over ét behandlerrum, hvilket betød, at klienterne ofte oplevede ventetid, mens Lisa Li Hua færdiggjorde behandlingen af en anden klient.

- Så jeg skulle have et større lokale, og det her passede perfekt, konstaterer hun, mens hun kigger rundt i lokalerne på Bredgade 17a i Herning, hvor hun flyttede ind sidst i juni.

- Der er mange familier heromkring, der kommer til mig - det var lang vej for dem at tage til Frederiks, fortæller Lisa Li Hua, der altså har valgt, at det er hende, der i stedet skal komme til klienterne, for hun bor fortsat i Frederiks med sin mand.

I den nye klinik har hun fem behandlerrum, som betyder, at hun kan behandle flere klienter på en og samme tid.

- Når jeg sætter nåle, skal de have tid, og så kan jeg tage den næste klient imens, fortæller Lisa Li Hua.

Supplerende metoder
Hun har flere forskellige metoder, der kan supplere nålene. Eksempelvis benytter hun den kinesiske gråbynke urt, moxa.

- Det kan hjælpe, hvis folk mangler energi eller har kvindesygdomme som menstruationssmerter, siger Lisa Li Hua, der også kan hjælpe kvinder af med de gener, som overgangsalderen kan give.

Sugekopper kan man også finde i klinikken - de kan blandt andet hjælpe ved spændinger, sportsskader og hovedpine. I det hele taget er der næsten ikke de smerter - psykiske som fysiske - som Lisa Li Hua ikke kaster sig over.

- Jeg behandlede en kvinde, som havde haft allergi i 26 år, og som fik masser af piller. Hendes øjne var hævede og røde, da hun kom. Hende hjalp jeg. Allergi er også ubalance, så jeg får symptomerne væk, fortæller akupunktøren.

Hun oplever, at flere og flere får øjnene op for de behandlingsmuligheder, som hun tilbyder.

- Jeg har travlt. Jeg har både »gamle« kunder og nye kunder, så det går rigtig, rigtig godt. Det er meget mund til mund, lyder det.

Hver tirsdag midt på eftermiddagen åbner Lisa Li Hua sin klinik for alle. Her kan man komme forbi, som man har lyst og få sig en snak om ens udfordringer med smerter.

- Man har også mulighed for at prøve en behandling. Det er helt uforpligtende, og man skal ikke bestille tid.

Hun nyder at kunne hjælpe sine klienter - og opleve glæden, de udstråler, når deres livslange smerter er behandlet.

- Alle mennesker skal være smertefri. Folk skal ikke have sygdomme. De skal være raske og have en god livskvalitet, fastslår Lisa Li Hua.