Jonah Blacksmith er blandt efterårets topnavne på Fermaten. Foto: Pr-foto

Efterårsprogrammet på Fermaten: Optimistisk lys over et dunkelt år

Fermatens efterår afvikles i coronaens skygge - men musik skal der til

HERNING På trods af corona går Fermaten et mangfoldigt og musikalsk omfavnende efterår i møde.

Det bliver et efterår, hvor livemusikkens magi konstant kommer på prøve, når strikse retningslinjer og nedsat kapacitet sætter rammerne for, hvordan efterårets koncerter afholdes.

Efteråret 2020 byder på utroligt svære omstændigheder for musikere, teknikere og spillesteder, men samtidigt er musikken noget af det, der er allermest brug for til at kaste optimistisk lys over et dunkelt år.

I samarbejde med andre kulturinstitutioner i Herning Kommune har Fermaten udarbejdet et »genåbningsmanfest«, som skal sætte fokus på, at det igen er sikkert af mødes i kulturlivet. »Sammen skaber vi trygge rammer og har tillid til, at alle passer på hinanden. Musik opleves bedst, når det er live - helt sikkert. The show must go on - også selvom koncerter i efteråret kommer til at rime på håndsprit og afstand«, hedder det i en pressemeddelelse fra spillestedet.

Jonah Blacksmith
Sæsonens højdespringere er kunstnere, som med tiden kun får flere fans, Spotify-afspilninger og succes i den danske musikbranche.

I sæsonens første uger lægger den unge pop-komet Drew Sycamore og rimsmeden Carl Emil Petersen vejen forbi Fermaten.

Senere på efteråret tager Barselona det herningensiske publikum med »Fra Wien til Rom«, og der er sikret fest, når ungdomspoeten Artigeardit byder på lyrisk rap.

Til det brede publikum er efterårets program spækket med velkendte danske kunstnere. Fermatens gæster kan glæde sig til hjertelige Hjalmer, forunderlige Annika Aakjær og det nordvestjyske syvmandsensamble Jonah Blacksmith. Derudover vender en af 00’ernes mest betydningsfulde trioer tilbage som duo, når Outlandish mikser gamle hits med ny musik.

Østkyst Hustlers
Når Fermatens sal atter fyldes, er det ikke kun musikalske oplevelser, der er på programmet. Den vanvittigt populære podcastduo, Fries Before Guys, undersøger i deres rørende, rammende og morsomme samtaleunivers venskabet og alle dets aspekter.

Til de latterhungrende stiller erfarne Jan Gintberg og fremadstormende Jacob Taarnhøj den komiske appetit til deres udsolgte shows i efteråret.

Den får desuden ikke for lidt, når Østkyst Hustlers genopliver den dansksprogede rapmusik fra 1990’erne, og publikum får én på den musikalske sinkadus, når Hugorm med Simon Kvamm som frontmand tager debutalbummet »Kom vi flygter« med til Herning.

Mercenary
Til de metal-hungrende giver Mercenary koncert fyldt med melankoli og metallisk smadder.

Til oktober gælder det rock-veteranen Søren Berlev og hans dedikerede musikere i Rock’n’Roll Hotel, og til november bliver publikum taget med ind i et lokkende musikalsk univers, når The Sandmen beviser deres værd som liveorkester.

I den jazzede afdeling byder Kristian Marius Andersen og Karmen Rõivassepp på frokostkoncert, hvor Hernings gudbenådede improvisator på Hammond-orgel møder den talentfulde jazzsangerinde i et univers af melankoli og ærlig historiefortælling.

Derudover byder efteråret på koncerter med den internationalt anerkendte jazzpianist Niels Lan Doky og den iørefaldende sangerinde Trinelise Væring.

Beatles og Disney
Hvis man i stedet er til folk og blues, byder efteråret også på kvalitets-musik.

Singer-songwriteren Wendy McNeill, som oprindeligt kommer fra de canadiske prærier, lægger på sin danske tour vejen forbi Fermaten. Med sine fortællende viser om skæve eksistenser og mytiske fabeldyr får folk-universet en ekstra dimension, når sangerinden musikalsk tager publikum med på en episk rejse.

Derudover kan man glæder sig til, at det prisvindende band Thorbjørn Risager & The Black Tornados tager deres nye og anmelderroste album med på landevejen.

2020 markerer også 50-året for udgivelsen af The Beatles’ sidste album, og dette fejres på Fermaten, hvor de danske musikere Jimmy Jørgensen, Dicte, Kira Skov og Bobo Moreno fortolker klassikerne.

I december fortolkes andre populære sange fra Disneys magiske verden, når Luftens Helte puster liv i sange fra blandt andet »Tarzan«, »Hercules« og »Løvernes Konge«.