Susenn Olesen og hendes mand, Simon Olesen, sender snart den tredje udgave af Herningkalenderen på gaden. Igen i år har Quang Ramsing Fleuret stået for motivet. Foto: Henrik Ole Jensen

Juleforkælelse i en corona-tid

Lene Toksvig 

Herning-kalenderen er tilbage. Igen i år er det Quang Ramsing Fleuret, der står bag motivet, som har fået et corona-stempel

JULEFORKÆLELSE Om en uges tid træder vi ind i den første efterårsmåned. Og lad os bare erkende, at tiden kan løbe så stærkt, at vi næsten ikke kan nå at se os for, inden julen står for døren, så det er bestemt ikke for tidligt at begynde at tænke i, hvordan man kan forkæle sig selv lidt i julemåneden.

Det kan man eksempelvis gøre med en Herningkalender. For tredje år i træk får Herning nemlig sin helt egen julekalender, som ægteparret Susenn og Simon Olesen står bag.

Igen i år er kalenderen blevet til i samarbejde med Herning-kunstneren Quang Ramsing Fleuret, som står bag motivet.

- Vi kan godt lide Quang - han er fra Herning, han har fingeren på pulsen, han er farverig - og vi synes, hans stil passer til Herning, siger Susenn Olesen.

- Jeg synes, det er sjovt at skabe noget anderledes, men det er også fedt at lave noget genkendeligt, som her. Temaet er, at der gerne må være et eller andet, der prikker til herningenseren, og jeg går efter, hvad der rører folk - det behøver ikke være så pusse nusset, fortæller Quang Ramsing Fleuret om sit bidrag.

Husk hyggen
Motivet bærer præg af årets altoverskyggende hændelse - covid-19, så Quang Ramsing Fleuret har iført julemanden mundbind, og så er det hjælpepakker, han i år har med i sækken. At Quang Ramsing Fleuret har kombineret en pandemi med en af årets højtider, er ikke helt tilfældigt.

- Vi skal jo stadig huske julen - og huske at hygge os, påpeger Quang Ramsing Fleuret.

Covid-19 har i øvrigt også haft sin indvirkning på arbejdet med kalenderen, som er en pakkekalender, hvor der bag hver låge gemmer sig en form for forkælelse, der gives af lokale virksomheder. De skal indløses inden for et specifikt tidspunkt.

- Der var nogle, der ikke nåede at indløse de sidste fra 2019-kalenderen, og der var enkelte af vores partnere, der ikke kunne opretholde aftalen. Vi har selvfølgelig været forstående for situationen, men det ramte jo brugerne, men vi har hørt fra forbavsende få. Der er kun få, der har været irriteret over, at de ikke kunne bruge deres låge, men det var vi jo også, siger Susenn Olesen.

Herning er klar
Hun og Simon Olesen har også haft lidt udfordringer i forhold til at finde partnere til den aktuelle kalender.

- Det har været svært at få madsteder med, men de har jo også været udfordret. Der er nogen, som har drejet nøglen, mens andre er sprunget fra samarbejdet, fordi de har været usikre på fremtiden, fortæller Susenn Olesen.

Men 24 partnere er kommet i hus - ikke bare i Herning, men i 22 andre byer, hvor Bykalender udkommer med en lokal julekalender.

- Herning er den by, der går bedst. Herning kan noget - man er klar på at prøve nye ting og kaste sig ud i det. Prøve nye steder af og prøve nye menuer, fortæller Susenn Olesen.

- Den er også god for nylig tilflyttere, da man kan se, hvad byen byder på, fortæller hun.

Lidt eksklusivt
Der er trykt 2700 kalendere, som hver især byder på forkælelse i form af gaver, oplevelser, mad og drikke til en samlet værdi af 2000 kroner.

- Vi kunne godt lave flere kalendere, men det skal også være et niveau, hvor butikkerne kan følge med, og det skal også være lidt eksklusivt, siger Susenn Olesen.

Herningkalenderen blev sidste år revet væk, så hvis man vil have fingre i en af dem, skal man ikke vente alt for længe, når de snart sættes til salg.

- Vi plejer at være til en masse arrangementer, hvor vi har kalenderen med, men det er ikke sikkert, vi kommer det i år, så vi kører meget med forudbestillinger, og så hente den i en butik, fortsætter hun.

Salget af kalenderen skydes i gang i september på Herningkalenderens facebookside - og så kan nedtællingen til en jul med forkælelse ellers godt gå i gang.

- Corona har jo også givet noget positivt. Folk er blevet mere klar på den lokale opbakning - vi har fået en reminder op, at man skal støtte lokalt, og det er kalenderen jo i tråd med, påpeger Susenn Olesen, der håber, at mange har lyst til at forkæle sig med en julekalender.

- Kalenderen kan være en form for håndsprit til sjælen - det må gerne være, så man næsten glemmer corona, smiler hun.