Mikkel Munk bruger mange timer ved Skjern Å, hvor han kaster snøren ud efter laks. Hvis vandet denne sommerdag ikke havde nærmet sig grænsen på 18 grader, havde han brugt flere timer ved bredden. Foto: Henrik Ole Jensen

Lystfiskeri som hobby: Ung lystfisker kaster snøren efter hygge, viden og fisk

Mathilde Bach callesen 

19-årige Mikkel Munk fik sin første hobby på krogen, da han som treårig besøgte en put and take sø. Den unge lystfisker holder af hyggen og nørderiet omkring fiskeriet, som oftest foregår med fluestang

HOBBY Insekters summen, susen i det høje græs langs åen, en svirpende lyd, når snøren med jævne mellemrum bliver kastet på ny - ellers fuldstændig ro.

Det er for det meste baggrundsmusikken, når 19-årige Mikkel Munk fra Lind tager af sted på en af sine mange fisketure.

- Fiskeri har lidt af det hele. Jeg går og nyder det, slapper af og afstresser lidt, fortæller Mikkel Munk, der er iført vaders og en stor portion viden inden for fiskeri, når han kaster snøren ud.

Det er efterhånden 16 år siden, at han som treårig gjorde sig de første erfaringer indenfor fiskeriets verden, da hans far tog ham med til en put and take sø i Snejbjerg.

- Jeg har været med min far og morfar på fisketure, siden jeg var lille. Det var bare vildt fedt at komme med, synes jeg, fortæller Mikkel Munk.

Han blev dog først rigtigt grebet af fiskeriet, da han i syvende klasse blev en del Herning Ikast Lystfiskerforening.

- Det var fedt at være sammen om det og dele det med mange på ens egen alder, fortæller Mikkel Munk, som i dag er leder af juniorklubben i Herning Ikast Lystfiskerforening.

- Til klubaftener binder vi fluer, hygger os og gør fiskegrej klar til turene. Man kan være med uanset ens niveau. Vi lægger stor vægt på hyggen. Socialt samvær og hygge er nummer et, og så kommer fiskeriet som nummer 2, siger Mikkel Munk.

Viden og weekendture
Hyggen er også i centrum, når han drager på fisketur med sine venner.

- Der er rigtigt meget socialt ved det. Jeg tager tit på weekendture, hvor jeg så mødes med mine efterskolekammerater. Så hygger vi og fisker samtidig, fortæller den 19-årige lystfisker, som havde fiskeri-linje på efterskolen.

- Det, jeg i første omgang blev grebet af, var at få en fisk på krogen, men nu handler det mere om det sociale og al den viden, man kan få om fiskeriet.

Man kan sagtens fornemme, at der efterhånden ligger mange års erfaring og viden bag fiskeriet, når han står og gør sit fiskegrej klar, mens han svarer på en lang række fiskespørgsmål fra undertegnede og fotografen.

- Jeg nyder, man kan nørde helt vildt inden for fiskeri. Og du kan hele tiden blive bedre, du bliver aldrig perfekt til fluefiskeri, fortæller Mikkel Munk, der hovedsageligt kaster fluestangen efter havørreder og laks.

Fedt at fange fisk
Hygge, viden og afslapning. Det kan næsten lyde som om, at det ikke betyder så meget, om der skulle komme en fisk på krogen, men sådan forholder det sig alligevel ikke helt.

- Jeg synes, at det er vildt fedt, at der kan ligge så mange timer i at fange én fisk. Jeg ved ikke, hvor mange timer jeg har brugt ved Skjern Å denne sæson, og jeg har endnu ikke fanget en laks herhjemme, siger Mikkel Munk, der i sommerferien fangede en laks på sin fisketur til Norge.

- Det er der, det hele går op i en højere enhed. Når man har brugt 100 timer på at fange én fisk, og du så fanger den - det er så fedt, fortsætter han.

Og lige når man tror, at det ikke kan blive bedre, så kan en lille detalje gøre det endnu federe at fange en fisk.

- Man sætter prikken over i’et, når man fanger en fisk med en flue, man selv har bundet, fortæller han.

Fluerne bliver blandt andet bundet i vinterhalvåret, hvor medlemmerne af Herning Ikast Lystfiskerforening har deres klubaftener, hvor unge og ældre lystfiskere lærer hinanden tricks.

- Man skaber nogle gode relationer - både med de unge og ældre. De ældre klubmedlemmer vil gerne snakke med os og lære fra sig. Det er vigtigt, at man gerne vil lære fra sig, fortæller Mikkel Munk, som selv deler ud af sin viden i klubben og snart som instruktør hos Danmarks Sportsfiskerforbund.

Dejlig træt - aldrig træt af fiskeri
Med de mange år og ture med en fluefiskestang i hånden har Mikkel Munk fået mange gode oplevelser på krogen, som da han i år var på fisketur i Norge, mens turen for tre år siden gik til Island.

- Det er en oplevelse, hver gang man tager på en tur. Man behøver ikke tage til udlandet for at få sig en oplevelse, fortæller Mikkel Munk, der har brugt hele sommerferien på at fiske.

Nu er skolen dog begyndt igen, men derfor finder han alligevel tid til at kaste snøren ud - både ved å og kyst.

- På en normal skoleuge plejer jeg at være af sted én gang i weekenden, hvis jeg ikke tager en hel weekendtur, og måske også lige en hverdagsaften, siger Mikkel Munk, som bliver træt på »den helt rigtige måde«, når han har været af sted på fisketure.

- Man er bare sådan dejlig træt, når man kommer hjem - træt på en naturlige måde, fortæller han.

Når den unge lystfisker om et år afslutter Herning Gymnasium, skal en del af sabbatåret bruges på fiskeri ud over det sædvanlige. Han planlægger nemlig en fisketur til udlandet - måske New Zealand. Så selvom han bliver »dejlig træt« af en fisketur, bliver han tilsyneladende aldrig træt af at fiske.