Ensemble MidtVest åbner sæsonen på Heart i morgen, torsdag 20. august. Foto: Caroline Bittencourt

Ensemble måler verden op

Skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen medvirker i torsdagens åbningskoncert

HERNING I morgen, torsdag, indleder Ensemble MidtVest den nye sæson på Heart i Herning.

Under overskriften »Opmåling af verden« inviteres publikum med på en musikalsk tidsrejse, når ensemblet går på scenen sammen med skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen og dykker ned i det 18. århundredes opdagelser, opmåling og kortlægning af verden i tekst og musik.

Aftenen byder på satser af en række tyske- og sydamerikanske komponister og krydres med oplæsning af uddrag fra Daniel Kehlmanns roman »Opmåling af verden« ved Nis Bank-Mikkelsen. Der er musik af Beethoven, Ginastera, Mendelssohn-Bartholdy, Piazzolla, Villa-Lobos og Weber.

Farvel til Ikast-Brande
»Opmåling af verden« er ikke blot titlen på sæsonåbningskoncerten, men også temaet for sæsonen 2020/2021. Ligesom Kehlmanns to hovedpersoner Humboldt og Gauss, der i romanen må opmåle, studere og kortlægge deres opdagelser for at forstå verden, står ensemblet også over for en ny virkelighed ved årsskiftet: Fra 2021 har Ikast-Brande Kommune, som udgør én af de fire støtte kommuner, valgt at forlade samarbejdet omkring ensemblet.

Tilbage står Herning, Holstebro og Struer Kommuner, og det er nu ensemblets opgave at blomstre og vokse med afsæt i den nye virkelighed. Det gør de ved at se fremad, være fleksible og innovative samt åbne over for nye samarbejder og relationer både i og uden for lokalområdet.

- Vi begyndte på planlægningen af den nye sæson, længe før pandemien var en realitet, men de idéer og tanker, som ligger til grund for sæsonen, synes nu at være endnu vigtigere end før, siger ensemblechef Klara Bernat i en pressemeddelelse.

To festivaler
- I sæson 2020/2021 går vi, som titlen indikerer, på opdagelse i verden og bevæger os ad nye veje, når vi udfolder musikken for publikum gennem forskellige formater og samarbejder, som kan tilpasses omstændighederne i denne usikre og omskiftelige tid. Lige nu kan det være svært at gennemskue, hvad morgendagen bringer, men ét er sikkert: Vi må søge efter mulighederne i de udfordringer, vi stilles over for.

Foruden de traditionelle kammerkoncerter byder den nye sæson på to lokale kammermusikfestivaler, koncerter med gæsteoptrædener af blandt andre førnævnte Nis Bank-Mikkelsen, pianist Christina Bjørkøe og violinist Tai Murray.

Derudover samarbejder ensemblet med Herning Opera Festival, Klassiske Dage, KMF 336, Herning Amatørsymfoniorkester, Herning Kirkes Drengekor, MidtVest Pigekor, Hospitalsenheden Vest, Black Box Dance Company, Det Danske Talentakademi, Balletskolen Holstebro, Bang & Olufsen, Struer Højskole, Genforeningsdagen i Struer og med flere. Dertil kommer uropførelser af to spritnye værker samt en turné i Ungarn.