Senere i august kan man på Frilandsmuseet Herning opleve hedebondefamiliens dagligdag gennem ørerne. Foto: PR-foto

En oplevelse på museet: Sæt lyd på historien

Frilandsmuseet i Herning eksperimenterer med sanserne

LYDOPLEVELSE Hvordan lyder historien?

På Frilandsmuseet Herning kan museets gæster være med til at skabe deres helt egen unikke lydkulisse, når museet her i august åbner dørene for en helt særlig lydinstallation.

Via autentisk udviklede lyde bliver vi sat tilbage til Midtjylland i midten af 1800-tallet og kan gennem ørerne opleve hedebondefamiliens dagligdag.

Lyden aktiveres ved hjælp af sensorer, så den forandrer sig afhængigt af, hvor i rummet man befinder sig. Det er også muligt at sætte flere lyde i gang på samme tid. Hver gæst vil derfor få sin egen helt unikke oplevelse afhængigt af, hvordan gæsten bevæger sig rundt i rummet.

Museets frivillige vil også være på museet og demonstrere gamle håndværk. Der er aktiviteter for børn og voksne.

Lydkulissen er et eksperiment, som kun står på museet i kort tid. Det kan opleves i denne weekend samt to torsdage 20. og 27. august. Med lydkulissen ønsker museet at undersøge, hvad der sker med vores museumsbesøg, når høresansen kommer i spil. I hverdagene er områdets skoler og daginstitutioner inviteret til at besøge museet og opleve lyden af historien.

Eksperimentet er resultatet af et samarbejde mellem Museum Midtjylland, Skanderborg Museum, Struer Museum og forskningscentret CAVI ved Aarhus Universitet.

Formålet med samarbejdet er gennem en nyskabende, eksperimenterende og udforskende tilgang at give museumsgæsterne mulighed for at skabe deres helt egen unikke oplevelse med lyd i museernes autentiske rum.

Projektet er finansieret af Region Midtjylland og har i foråret 2020 modtaget en større bevilling fra Velux Fonden til en videreførelse af projektet.