Foråret er som regel altid en travl tid, hvor konfirmation- og bryllupskjoler fylder systuen, men det har været anderledes i år, hvor mange har måtte aflyse eller udskyde festlighederne. Anne Ditte Fjand har dog fået nogle kjoler ind, som skal være klar til sensommerbryllupper.

Lysten til at skabe førte til egen systue

Mathilde Bach callesen 

Anne Ditte Fjand er kvinden bag »Marthas Systue«, hvor brudekjoler, bluser og bukser får en kærlig og kreativ hånd

SKRæDDER-VISIT 33-årige Anne Ditte Fjand har altid godt kunne lide at være kreativ og skabe noget med hænderne.

Den kreativitet og skabertrang møder man, når man besøger Marthas Systue, som Anne Ditte Fjand driver i sit eget hjem i Engholm Søpark i Herning.

Her designer, syr og tilretter hun tøj til både hverdag og fest.

- Om de skal til bryllup eller begravelse, er jeg den hjælpende hånd, som sørger for, at tøjet sidder, som det skal. Så skal de da ikke bekymre sig om det, fortæller Anne Ditte Fjand, som er uddannet designteknolog med speciale i fashion og tekstilformidler fra Teko.

Nogle undrer sig måske over, hvorfor Anne Ditte Fjand har navngivet sit firma »Marthas Systue« - et navn, som ifølge ejeren lå lige til højrebenet. Der ligger selvfølgelig en god historie bag navnet, som hun på sin vis overtog fra sin bedstemor Martha.

- I 1967 fik min bedstemor en idé om, at hun ville tjene sine egne penge, så hun kunne bidrage lidt til husholdningen, så hun startede en systue, fortæller Anne Ditte Fjand og fortsætter:

- Jeg kan huske, hun havde sin systue - jeg har allerede dengang fået en fascination af at skabe noget.

Anne Ditte Fjand fortæller, at navnet derfor lå til højrebenet, da hun for fire år siden startede sin egen systue.

Et stille og inspirerende forår
I systuen på denne tid af året ville Anne Ditte Fjand være i gang med at puste ud efter den travleste tid på året - foråret, hvor bryllupper og konfirmationer holder symaskinen kørende, men på grund af corona-krisen er flere fester blevet aflyst eller flyttet, så det har været et noget anderledes forår.

- Da der blev åbnet for, at man igen måtte holde bryllupper, begyndte der at komme brudekjoler ind, siger Anne Ditte Fjand, der designede og syede sin egen brudekjole.

Den knap så travlsomme corona-tid har Anne Ditte Fjand brugt på at finde inspiration hos »de største« inden for modeverden.

- Under corona-krisen har jeg læst meget om Holger Blom (dansk modeskaber, red.). Man kan jo lige så godt blive inspireret af de største, siger hun og fortæller, at hun under sin uddannelse var i praktik hos Jesper Høvring.

Trylleri på systuen
Foruden tilpasningen af brudekjoler er hun i skrivende stund i gang med at forvandle en konfirmationskjole til dåbskjole og trylle flere slags silke om til en kjole.

- Vi kan godt trylle lidt her, siger hun med et smil og peger rundt i systuen, der er fyldt med forskelligt stof, farverigt tråd og lidt påfuglefjer.

Hun går nemlig op i, at det skal være inspirerende at træde ind i systuen.

- Det skal ikke være så sterilt - man må gerne tænke lidt skævt, ellers får man bare det samme, som alle andre, og det er jo ikke derfor, man kommer her, siger Anne Ditte Fjand, som selv er iført en hjemmesyet kjole med matchende pandebånd.

Selvom tankegangen gerne må være lidt skæv ifølge Anne Ditte Fjand, sørger hun for, at hende og kunderne ikke går skævt af hinanden.

- Det skal være en tryg oplevelse at komme her, og det skal være en oplevelse af, at man bliver hørt. Så selvom jeg kan have en opfattelse af, hvordan noget skal laves, lytter jeg altid til kunden, siger Anne Ditte Fjand, der har et målebånd hængende om nakken.

Hun er således altid klar til at tage hånd om alle opgaver, der bliver taget lige godt hånd om, forsikrer hun.

- Om det er en brudekjole eller cowboybukser - det er lige vigtige opgaver for mig, selvom brudekjolen selvfølgelig tager længere tid, siger Anne Ditte Fjand, som nyder fleksibiliteten ved at drive systuen i eget hjem.

- Man kan give kunderne en meget bedre service. Hvis en kunde først lige kan komme forbi klokken 18, kan jeg jo bare række bukserne ud af vinduet, mens jeg laver aftensmad, lyder det med et smil fra Anne Ditte Fjand.