Herning Kirkes Drengekor, MidtVest Pigekor og MidtVest Juniorkor skal i tre dages kor-lejr først i august. Foto: Pr-foto

Korene skal i arbejdslejr

Den Jyske Sangskole indleder sæsonen med en kor-lejr for alle korene

HERNING Som et helt nyt initiativ slår Den Jyske Sangskole i år dørene op til en ny kor-camp for Herning Kirkes Drengekor, MidtVest Pigekor og MidtVest Juniorkor i dagene 4.-6. august.

Kor-campen er optakten til den kommende sæson, hvor både undervisere og sangere får mulighed for at dykke endnu dybere ned i det korarbejde, de normalt arbejder med henover året.

I løbet af de tre dage tager korene udover det klassiske korarbejde mere fat i sammenhængen mellem krop og stemme, improvisation og det læringsmæssige og sociale ansvar mellem sangerne.

- Det har stor betydning i et talentmiljø, hvor vi er sammen på tværs af store aldersgrupper, at de unge sangere får det ansvar og de opgaver, som de hver især er klar til. Når vi er af sted med sangerne på tværs af alder og kor, oplever vi gang på gang, at børnene og de unge er fantastiske til at tage sig af hinanden. De er åbne og nysgerrige over for det nye og ukendte, og har ofte en langt mindre kompliceret tilgang til tingene end voksne, siger Rikke Ramm Eberlein, der er administrativ chef i Den Jyske Sangskole, i en pressemeddelelse.

Ledelsesopgaver på alle niveauer
Når korene mødes uge for uge i løbet af sæsonen, er der også særskilte opgaver med ledelsesansvar, der passer til sangernes alder.

Alle får en ledelsesopgave, der bidrager til fællesskabet - uanset om det er af musikalsk, læringsmæssig eller social karakter.

De yngste begynder med opgaver, der handler om selvledelse, som for eksempel at komme til tiden, huske at hilse på hinanden og stille sin egen stol frem og tilbage, og jo ældre de bliver jo mere ansvar får de.

Det betyder, at ledelsesansvaret udvikler sig til at handle mere om at tage sig af hinanden og helt op til at kunne tage del i strategiske beslutninger i forbindelse med koret.

Sang i kroppen - krop i sangen
Sangerne vil i løbet af de tre dage i august kaste sig ud i helt nye sider af kor- og solistsang. Der vil på årets kor-camp nemlig være mere fokus på, hvordan brugen af kroppen og solistisk improvisation har indflydelse på sangstemmen.

- Vi vil gerne udvikle musikalske og dannede sangere - og for at kunne det, bør sangerne også have et frit forhold til sit eget udtryk. Sangerne skal i højere grad begynde at arbejde med, hvordan de sætter stemmen fri, får et mere nært forhold til sin egen stemme, og hvordan de sætter den i spil enten som solist eller i koret. Det handler om at finde sig selv som musikalsk person og blive bevidst om og fortrolig med, hvad man kan byde ind med og hvordan, siger Dorte Bille, der er chefdirigent for MidtVest pigekorene.

Performancedesigner Astrid Vang gæster også kor-campen og udfordrer sangerne i solistisk vokalimprovisation, som vi primært kender det fra rytmisk sang.