Museum Midtjylland viser den gamle jernalderlandsby i Snejbjerg frem. Foto: Maja Theodoraki

Besøg fortid og fremtid samme dag

Åben udgravning i Snejbjerg på lørdag

SNEJBJERG Lørdag 20. juni er der åben udgravning på Ørskovvej i Snejbjerg.

Længe inden de nye parcelhuse skyder op ved Ørskovvej, var der masser af liv derude. For omkring 1500 år siden fyldte en stor jernalderlandsby hele området med gårde, mennesker, dyr, larm og lugte.

Gennem de senere år har Museum Midtjyllands arkæologer gravet ved Ørskovvej, og til sommer, når den nuværende udgravning er ovre, vil der i alt være udgravet omkring 300.000 kvadratmeter i området.

Mange gårde
Jernalderlandsbyen bestod af rigtig mange store gårde, og i dag findes sporene af husene og hegnene, deres brønde, affaldsgruber og jernudvindingsovne.

Arkæologerne finder blandt andet keramik og stenredskaber, men blandt de mest spændende fund er rester af træ, korn og andre plantedele - indimellem mikroskopiske som kommer frem i jorden i blandt andet brøndene. Ved hjælp af disse fund tegner vi et billede af både, hvordan man boede, hvilke afgrøder man dyrkede, men også hvordan landskabet så ud for cirka 1500 år siden.

En væsentlig del af udgravningens resultater ligger i naturvidenskabelige analyser, hvor man ud fra rester af blandt andet korn, trækul og frø kan afsløre detaljer om livsvilkår, landbrug og håndværk på den tid, hvor fundene er fra.

Disse analyser gennemføres af flere forskere fra Afdeling for Naturvidenskab og Konservering ved Moesgaard Museum, og tre medarbejdere herfra vil være tilstede og fortælle om metoder og resultater.

Ny legeplads
Samtidig kan man få et indblik i planerne, og visionerne for den nye by, som netop nu vokser hen over den gamle.

På dagen kan man nemlig møde arkitekter og byplanlæggere fra Herning Kommune, som vil fortælle om planerne for området.

Der er også mulighed for selv at være med til at præge området. Det er nemlig muligt at komme med gode ideer til hvordan den nye legeplads ved Engbjergskolens nye afdeling skal se ud.

Går man med bygge-tanker kan man denne dag også møde medarbejdere fra Herning Kommunes afdeling for grundsalg og byggemodning. Hvis man er interesseret i at købe en grund og bygge hus på det kommende Helstrupvænget, kan man her få svar på alle de spørgsmål, der er i forbindelse med det at bygge hus selv.

Indgangen til udgravningen befinder sig ved rundkørslen mellem Ørskovvej og Ørskovbakken.