Mandelbund med æblegrød, karamelmousse, marcipanovertræk og æblechips
Mandelbund (Nok til én bund a 1,5 cm tykkelse i en kage med en diameter på 23 cm)

100 g ren rå marcipan

80 g koldt smør

100 g lyst rørsukker

2 æg, str. M - stuetemperatur

1 æggeblomme - stuetemperatur

1/2 tsk. bagepulver

30 g hvedemel

60 g mandelmel

Evt. 1 spsk. amarettolikør

Riv både marcipanen og smørret på den grove side af et rivejern ned i en dyb skål. Tilsæt sukkeret, og pisk det hele grundigt sammen med en elpisker. Tilsæt æg og æggeblomme, og pisk fortsat, til det er helt ensartet, luftigt og uden klumper. Bland bagepulver og hvedemel godt sammen, og rør det med i dejen sammen med mandelmel og eventuelt amarettolikør.

Fordel dejen i en rund springform (diameter 23 centimeter) beklædt med bagepapir på bunden. Siderne skal ikke smøres. Glat kagens overflade jævnt ud, så den er lige høj over det hele. Bag mandelbunden ved 165 grader varmluft i 30 minutter, til den er let gylden på overfladen og fast i konsistensen. Køl mandelbunden helt af i formen (med fordel i køleskab, natten over), inden den forsigtigt skæres fri langs kanten og bagepapiret fjernes fra bunden.

Tip: Denne »bund« smager også virkelig godt, bare som den er her. Helt for sig selv. Den holder sig saftig flere dage i køleskabet og bliver faktisk kun bedre af at blive frosset ned. Så den egner sig rigtig godt til kager, som du gerne vil forberede i god tid i forvejen.

Æblegrød med vanilje og rosmarin (Nok til et lag a cirka en halv cm tykkelse i en lagkage med en diameter på 23 cm)

2 blade husblas

4 mellemstore æbler med skræl, f.eks. Elstar

2 kviste frisk rosmarin

1/2 tsk. vaniljepasta (eller korn fra 1/2 vaniljestang)

70 g hvidt sukker

Fintrevet skal fra 1/2 øko-citron

Saft fra 1 citron

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Skær i mellemtiden æblerne i bittesmå tern, der måler ca. fem gange fem millimeter. Kom æbletern, rosmarin, vaniljepasta, sukker, citronskal og -saft op i en lille tykbundet gryde. Lad det småsimre ved middel varme i fem minutter. Rør kun ganske forsigtigt rundt et par gange. Tag gryden af varmen. Tilsæt den udblødte og afdryppede husblas direkte til den grove æblegrød, og rør det sammen uden at smadre de små æbletern.

Dæk til med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen for at undgå kondens, og sæt til afkøling i køleskab i 30 minutter. Når æblegrøden er kølet af, fiskes rosmarinkvistene op. Grøden er nu klar til brug.

Karamelmousse (Nok til et lag a ca. 2 cm tykkelse i en lagkage med en diameter på 23 cm)

3 blade husblas

100 g hvidt sukker

1/2 dl vand

1 dl piskefløde

2 æggeblommer

3 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Kom i mellemtiden hvidt sukker og vand i en lille gryde, og kog det op til en gylden karamel, hvor farven minder om rav. Tilsæt 1 deciliter piskefløde - det bruser kraftigt op, og det er meningen - og kog det videre i et minuts tid til en helt jævn og blank gylden karamel. Tag gryden af varmen, og hæld karamellen over i en dyb skål. Tilsæt den udblødte og afdryppede husblas, og rør det grundigt sammen. Lad karamellen stå og svale i fem minutter ved stuetemperatur.

Tilsæt derefter æggeblommerne under kraftig piskning med en elpisker - pisk i et minut ved fuld kraft. Pisk fløden til luftigt og letpisket flødeskum. Vend flødeskummet sammen med karamelmassen ad to omgange. Vær forsigtig med ikke at slå luften ud af moussen. Nu er moussen klar til at blive støbt, enten som lag i en lagkage eller til et andet formål.

Overtræksmarcipan (Nok til at overtrække en lagkage a 23 cm)

Et helt enkelt marcipanovertræk er vel én af de mest klassiske og i min verden smukkeste måder at pynte en kage. Det er elegant, og man kan i øvrigt bruge overtræksmarcipanen til andre formål end kun overtræk.

400 g ren rå marcipan

200 g flormelis

30 g glukosesirup

Evt. pastafarve eller frysetørret bærstøv til at indfarve med

Marcipanen skal have stuetemperatur, når du ælter den sammen, for at få en jævn og blød overtræksmarcipan. Ælt marcipan, flormelis, glukosesirup og eventuelt. farve sammen til en jævn overtræksmarcipan. Det kræver, at du er tålmodig og bliver ved med at ælte, til konsistensen er ensartet, og farven er helt rigtigt fordelt. Kom derefter marcipanen i en lille frysepose eller bøtte og læg den i køleskabet - gerne et par timer. Jeg foretrækker at arbejde med kold overtræksmarcipan.

Når du er klar til at overtrække kagen, rulles marcipanen ud i et tyndt lag flormelis til en tykkelse på tre-fire millimeter. Sørg for, at marcipanen ikke hænger ved bordpladen ved hele tiden at dreje på den og fordele flormelissen i et helt tyndt lag, mens du ruller. Tjek, at marcipanen rulles ud til en størrelse, der matcher din lagkage. Mål eventuelt efter med målebånd.

Rul marcipanen op på din kagerulle. Placer marcipanovertrækket korrekt og ubesværet ved at rulle den ud over kagen. Forestil dig, at din kage er et ur. Tryk nænsomt marcipanen fast i fjerdedelspunkterne, det vil sige klokkeslæt 3, 6, 9 og 12. Nu kan du stille og roligt arbejde marcipanen på plads - en kvart side ad gangen. Sørg for nænsomt at få marcipanovertrækket til at slutte tæt langs kagens kant. Skær overskydende marcipan bort.

Æblechips
Helt tilbage i 2013 lavede jeg æblechips i bagedysten. Jeg kan huske, at alle deltagerne og dommerne i teltet var helt imponerede over, at jeg kunne få æblechipsene så sprøde på så kort tid - uden at de blev brune i ovnen. Her deler jeg mine tips med dig ...

1 dl vand

50 g hvidt sukker

1 æble (pink lady)

2 forskellige pastafarver (pink og gul)

Særligt udstyr:

Evt. mandolinjern

Silikonebagemåtte

En pensel

Begynd med at koge en sukkerlage op af vand og sukker. Når sukkeret er smeltet, tages gryden af varmen. Skær æblet med skræl i ultratynde skiver - brug et mandolinjern til formålet, og skiverne skal ikke være tykkere end en millimeter. Dyp skiverne én ad gangen i den lune sukkerlage, og placer dem på silikonebagemåtten.

Fortynd pastafarverne i en anelse vand, og mal mønstre på æblerne. Dyp bagefter æblerne tørre med køkkenrulle - vær grundig med denne del af processen.

Tør æblechipsene ved 60 grader varmluft midt i ovnen i 30 minutter - løft dem bagefter af bagemåtten, og vend dem forsigtigt rundt, og tør dem yderligere 30 minutter. Hvis de endnu ikke er tørre, kan du give dem 30 minutter ekstra. Opbevares lufttæt og tørt.

Baggrund for opskrifterne
Er du også pyntesyg? Ligesom mig. Pynten på en kage er dét, der får mundvandet til at løbe, øjnene til at spise og maven til at rumle.

Okay, kombineret med duften, men er det ellers ikke sandt?

En smuk kage vækker lysten til at smage på den. Personligt er jeg vild med at pynte kager, men det er stadig smagen, der altid er afgørende, naturligvis.

Men efter flere år, hvor jeg i mit virke som opskriftsudvikler har fokuseret på at bevise mit værd i forhold til at udvikle opskrifter, der smager godt, og hvor den bagetekniske kunnen var i højsædet, er det blevet tid til at vende tilbage til dét, jeg blev kendt for i 2013, da jeg vandt »Den store bagedyst«; nemlig min store glæde ved sirligt håndværk og æstetisk kagepynt.

Pynt, der er kreativ, enkel og elegant - og som du kan bruge på alle former for kager. Vær ikke bange for at tænke kreativt og improvisere. Brug opskrifterne som inspiration eller som resultatlister - hvad end der passer dit temperament bedst. Jeg ønsker dig god fornøjelse med pyntningen og ikke mindst bagningen af dine kager. Nyd det. Ha’ det sjovt. Og slik skålen!

Klar, parat, pynt!

Tekst, opskrifter og fotos er fra »Pyntebogen« af Annemette Voss (People’sPress)

Pynt kagerne

Annemette Voss 

Mandelbund med æblegrød, karamelmousse, marcipanovertræk og æblechips
Mandelbund (Nok til én bund a 1,5 cm tykkelse i en kage med en diameter på 23 cm)

100 g ren rå marcipan

80 g koldt smør

100 g lyst rørsukker

2 æg, str. M - stuetemperatur

1 æggeblomme - stuetemperatur

1/2 tsk. bagepulver

30 g hvedemel

60 g mandelmel

Evt. 1 spsk. amarettolikør

Riv både marcipanen og smørret på den grove side af et rivejern ned i en dyb skål. Tilsæt sukkeret, og pisk det hele grundigt sammen med en elpisker. Tilsæt æg og æggeblomme, og pisk fortsat, til det er helt ensartet, luftigt og uden klumper. Bland bagepulver og hvedemel godt sammen, og rør det med i dejen sammen med mandelmel og eventuelt amarettolikør.

Fordel dejen i en rund springform (diameter 23 centimeter) beklædt med bagepapir på bunden. Siderne skal ikke smøres. Glat kagens overflade jævnt ud, så den er lige høj over det hele. Bag mandelbunden ved 165 grader varmluft i 30 minutter, til den er let gylden på overfladen og fast i konsistensen. Køl mandelbunden helt af i formen (med fordel i køleskab, natten over), inden den forsigtigt skæres fri langs kanten og bagepapiret fjernes fra bunden.

Tip: Denne »bund« smager også virkelig godt, bare som den er her. Helt for sig selv. Den holder sig saftig flere dage i køleskabet og bliver faktisk kun bedre af at blive frosset ned. Så den egner sig rigtig godt til kager, som du gerne vil forberede i god tid i forvejen.

Æblegrød med vanilje og rosmarin (Nok til et lag a cirka en halv cm tykkelse i en lagkage med en diameter på 23 cm)

2 blade husblas

4 mellemstore æbler med skræl, f.eks. Elstar

2 kviste frisk rosmarin

1/2 tsk. vaniljepasta (eller korn fra 1/2 vaniljestang)

70 g hvidt sukker

Fintrevet skal fra 1/2 øko-citron

Saft fra 1 citron

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Skær i mellemtiden æblerne i bittesmå tern, der måler ca. fem gange fem millimeter. Kom æbletern, rosmarin, vaniljepasta, sukker, citronskal og -saft op i en lille tykbundet gryde. Lad det småsimre ved middel varme i fem minutter. Rør kun ganske forsigtigt rundt et par gange. Tag gryden af varmen. Tilsæt den udblødte og afdryppede husblas direkte til den grove æblegrød, og rør det sammen uden at smadre de små æbletern.

Dæk til med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen for at undgå kondens, og sæt til afkøling i køleskab i 30 minutter. Når æblegrøden er kølet af, fiskes rosmarinkvistene op. Grøden er nu klar til brug.

Karamelmousse (Nok til et lag a ca. 2 cm tykkelse i en lagkage med en diameter på 23 cm)

3 blade husblas

100 g hvidt sukker

1/2 dl vand

1 dl piskefløde

2 æggeblommer

3 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Kom i mellemtiden hvidt sukker og vand i en lille gryde, og kog det op til en gylden karamel, hvor farven minder om rav. Tilsæt 1 deciliter piskefløde - det bruser kraftigt op, og det er meningen - og kog det videre i et minuts tid til en helt jævn og blank gylden karamel. Tag gryden af varmen, og hæld karamellen over i en dyb skål. Tilsæt den udblødte og afdryppede husblas, og rør det grundigt sammen. Lad karamellen stå og svale i fem minutter ved stuetemperatur.

Tilsæt derefter æggeblommerne under kraftig piskning med en elpisker - pisk i et minut ved fuld kraft. Pisk fløden til luftigt og letpisket flødeskum. Vend flødeskummet sammen med karamelmassen ad to omgange. Vær forsigtig med ikke at slå luften ud af moussen. Nu er moussen klar til at blive støbt, enten som lag i en lagkage eller til et andet formål.

Overtræksmarcipan (Nok til at overtrække en lagkage a 23 cm)

Et helt enkelt marcipanovertræk er vel én af de mest klassiske og i min verden smukkeste måder at pynte en kage. Det er elegant, og man kan i øvrigt bruge overtræksmarcipanen til andre formål end kun overtræk.

400 g ren rå marcipan

200 g flormelis

30 g glukosesirup

Evt. pastafarve eller frysetørret bærstøv til at indfarve med

Marcipanen skal have stuetemperatur, når du ælter den sammen, for at få en jævn og blød overtræksmarcipan. Ælt marcipan, flormelis, glukosesirup og eventuelt. farve sammen til en jævn overtræksmarcipan. Det kræver, at du er tålmodig og bliver ved med at ælte, til konsistensen er ensartet, og farven er helt rigtigt fordelt. Kom derefter marcipanen i en lille frysepose eller bøtte og læg den i køleskabet - gerne et par timer. Jeg foretrækker at arbejde med kold overtræksmarcipan.

Når du er klar til at overtrække kagen, rulles marcipanen ud i et tyndt lag flormelis til en tykkelse på tre-fire millimeter. Sørg for, at marcipanen ikke hænger ved bordpladen ved hele tiden at dreje på den og fordele flormelissen i et helt tyndt lag, mens du ruller. Tjek, at marcipanen rulles ud til en størrelse, der matcher din lagkage. Mål eventuelt efter med målebånd.

Rul marcipanen op på din kagerulle. Placer marcipanovertrækket korrekt og ubesværet ved at rulle den ud over kagen. Forestil dig, at din kage er et ur. Tryk nænsomt marcipanen fast i fjerdedelspunkterne, det vil sige klokkeslæt 3, 6, 9 og 12. Nu kan du stille og roligt arbejde marcipanen på plads - en kvart side ad gangen. Sørg for nænsomt at få marcipanovertrækket til at slutte tæt langs kagens kant. Skær overskydende marcipan bort.

Æblechips
Helt tilbage i 2013 lavede jeg æblechips i bagedysten. Jeg kan huske, at alle deltagerne og dommerne i teltet var helt imponerede over, at jeg kunne få æblechipsene så sprøde på så kort tid - uden at de blev brune i ovnen. Her deler jeg mine tips med dig ...

1 dl vand

50 g hvidt sukker

1 æble (pink lady)

2 forskellige pastafarver (pink og gul)

Særligt udstyr:

Evt. mandolinjern

Silikonebagemåtte

En pensel

Begynd med at koge en sukkerlage op af vand og sukker. Når sukkeret er smeltet, tages gryden af varmen. Skær æblet med skræl i ultratynde skiver - brug et mandolinjern til formålet, og skiverne skal ikke være tykkere end en millimeter. Dyp skiverne én ad gangen i den lune sukkerlage, og placer dem på silikonebagemåtten.

Fortynd pastafarverne i en anelse vand, og mal mønstre på æblerne. Dyp bagefter æblerne tørre med køkkenrulle - vær grundig med denne del af processen.

Tør æblechipsene ved 60 grader varmluft midt i ovnen i 30 minutter - løft dem bagefter af bagemåtten, og vend dem forsigtigt rundt, og tør dem yderligere 30 minutter. Hvis de endnu ikke er tørre, kan du give dem 30 minutter ekstra. Opbevares lufttæt og tørt.

Baggrund for opskrifterne
Er du også pyntesyg? Ligesom mig. Pynten på en kage er dét, der får mundvandet til at løbe, øjnene til at spise og maven til at rumle.

Okay, kombineret med duften, men er det ellers ikke sandt?

En smuk kage vækker lysten til at smage på den. Personligt er jeg vild med at pynte kager, men det er stadig smagen, der altid er afgørende, naturligvis.

Men efter flere år, hvor jeg i mit virke som opskriftsudvikler har fokuseret på at bevise mit værd i forhold til at udvikle opskrifter, der smager godt, og hvor den bagetekniske kunnen var i højsædet, er det blevet tid til at vende tilbage til dét, jeg blev kendt for i 2013, da jeg vandt »Den store bagedyst«; nemlig min store glæde ved sirligt håndværk og æstetisk kagepynt.

Pynt, der er kreativ, enkel og elegant - og som du kan bruge på alle former for kager. Vær ikke bange for at tænke kreativt og improvisere. Brug opskrifterne som inspiration eller som resultatlister - hvad end der passer dit temperament bedst. Jeg ønsker dig god fornøjelse med pyntningen og ikke mindst bagningen af dine kager. Nyd det. Ha’ det sjovt. Og slik skålen!

Klar, parat, pynt!

Tekst, opskrifter og fotos er fra »Pyntebogen« af Annemette Voss (People’sPress)