Pernille Schaltz er også chef for et af Danmarks blot seks centralbiblioteker i de næste fire år. Foto: Henrik Ole Jensen

Digital underholdning derhjemme: Biblioteket er åbent – på nettet

Henrik Øster-Jørgensen 

Biblioteket i Herning kan dække de fleste behov via sin hjemmeside

HERNING Selv om biblioteket i Østergade er lukket ned, så er der stadig adgang til alle hylder på hjemmesiden.

- Folk kan gå på biblioteket, selv om vi ikke har åbent fysisk. Der er et kæmpe tilbud på vores hjemmeside. Man kan låne e-bøger, lydbøger, film, aviser og magasiner, fortæller bibliotekschef Pernille Schaltz.

- Vi prøver at give folk et overblik over, hvad man kan lave med sine børn, hvis lærerne ikke har lagt nok opgaver ud. Hvad kan man gøre, mens man går derhjemme, siger hun.

Også de studerende, der flittigt benytter biblioteket, er der tilbud til.

- Vi har linksamlinger til studerende, og vi er ved at prøve at lave en særlig hjælpeløsning til studerende, der er ved at lave deres opgaver lige nu. En særlig blanket, hvor de kan skrive deres spørgsmål ind og så hjælper vi.

Gang i den
Alle de ansatte på biblioteket sidder og knokler derhjemme.

- Der er vildt gang i den. Folk sidder derhjemme bag skærmen og på Skype. Vi har haft travlt med at få flyttet arrangementer som foredrag og så videre, men ellers arbejder vi videre med at booke nye ting, så vi også bidrager med, at folk har noget at se frem til, fortæller Pernille Schaltz.

- Folk sidder og arbejder på deres sager. Vi afholder møder, som vi plejer via Skype, og vi rydder op i bunker. Folk tager situationen megagodt med højt humør og engagement. Vi arbejder hårdt for at lave vores service om til noget, folk kan komme frem til hjemmefra.

- Vi køber ind og får lagrene fyldt op. Vi arbejder lokalt men også i forhold til den landsdækkende funktion med centralbiblioteket. Vi deler tricks med folk, så de kan finde e-læring, siger Pernille Schaltz.

- Biblioteksvagten, som er en national tjeneste, den styrer vi her fra Herning. Her kan man stille spørgsmål og få svar på alt mellem himmel og jord. Der sidder et stort korps af bibliotekarer. Vi er 60 biblioteker i hele landet, der er med. Så hvis man har brug for hjælp fra biblioteket i denne tid, så spørg endelig – man kan finde Biblioteksvagten på www.herningbib.dk.

Hæver loftet
For eksempel er der hele 350 magasiner at vælge imellem digitalt.

- I den her trælse situation kan vi stadig give et godt tilbud. Vi prøver at få fortalt, at den her mulighed er der, så ingen skal sidde og kede sig. Man kan få adgang til litteraturen og finde ting, man kan lave sammen med børnene, siger bibliotekschefen.

Har man ikke et lånerkort, så kan det også fikses på hjemmesiden.

- Du kan gå ind selv via nem-ID og oprette dig som låner. Det er nemt at gå til. Børn kan dog ikke gøre det, men så kan forældrene låne for dem i denne periode, fortæller Pernille Schaltz.

Normalt er der en grænse på mængden af udlån.

- På online-film og e-bøger og den slags er der normalt en grænse på 10 e-bøger og 10 lydbøger og 10 film om måneden. Men i den her tid forhøjer vi det, hvis folk støder på loftet, lover bibliotekschefen.

Har man bøger, der skulle være afleveret, så skal man ikke bekymre sig.

- Man får ikke gebyrer for for sent afleverede bøger. Man skal bare aflevere dem bagefter, når det hele er ovre.

Af med hatten
Biblioteket bliver hele tiden mere digitalt, så det er god træning.

- Vi er blevet 100 procent digitale i denne tid, og jeg regner med, at vi bliver megagode til det fremadrettet. Det er fantastisk, at vi har en biblioteksinfrastruktur, som gør, at vi kan lave det, siger Pernille Schaltz.

- Jeg holder det godt ud. Jeg bliver meget glad for at se, at alle ansatte sidder klar og gør det bedste for at lave et bibliotekstilbud til herningenserne. De sidder og tænker over, hvordan kan vi gøre det og det bedre. Det bliver jeg enormt glad for. Hatten af! Jeg oplever det alle steder. Folk vil bare gøre deres bedste.

Generationskollektiv
Som alle andre så er det også for bibliotekschefen umuligt at gætte på, hvor længe biblioteket er viruslukket.

- Vi booker ikke til om 14 dage. Aftaler i foråret skal vi have en løs snor i, men vi planlægger efterårssæsonen. Vi har taget de her par uger og flyttet dem. Vi tager stilling til arrangementer i april, når vi får en udmelding om det.

- Der er arrangementer i juni, og der regner jeg med, at vi er oppe at køre. Jeg kan også håbe, at vi er det i maj, men vi ved det jo ikke. Men ingen går glip af noget. Vi skal nok afholde arrangementerne på et tidspunkt, hvor det er sikkert igen, lover Pernille Schaltz, der privat har indrettet sig ret smart.

- Jeg sidder med min søn på otte år, men jeg bor i generationskollektiv, så jeg kan få hjælp af hans mormor og morfar.