Tekstilmuseet kigger på plantefarvning ved to workshops. Foto: Pr-Foto

Hammerum-pigens røde kjole

TEKSTIL Lørdag 29. februar og igen 4. april er der workshop på Tekstilmuseet. I denne workshop om plantefarvning skal man prøve at efterligne farven fra Hammerum-pigens kjole. Dragten fra omkring år 200 har en tydelig rød farve - men man ved ikke, hvordan den er opnået. Analyser kan nemlig ikke påvise nogen farvestoffer. Nyere forskning i jernalderens farver gætter på, at farverne er fremstillet ved fermentering. På workshoppen afprøves farveteknikker, hvor forskellige planter fermenteres i askelud.

I første workshop får man baggrundshistorien om Hammerum-pigen og fermenteringsprocessen sættes i gang. Anden gang efter skal der farves.

Workshoppen ledes af Astrid Colding Sivertsen, som har arbejdet med plantefarvning i 10 år. Hun har en baggrund som molekylærbiolog og formidler og underviser blandt andet i plantefarvning på Skolen for Kreativ Fritid i Viborg.