Frilandsmuseet inviterer til fastelavn i vinterferien. Foto: Pr-foto

Fastelavn og vinterferiesjov

VINTERFERIE Torsdag 13. februar fejrer Frilandsmuseet Herning fastelavn for hele familien.

Her kan børnene pynte fastelavnsris, slå katten af tønden og høre om fastelavn i gamle dage. Der vil også være rig mulighed for at kigge inden for i Frilandsmuseets historiske hus eller besøge Jens Nielsens bondegård.

Fastelavn er en skik, der har rødder tilbage til tiden før reformationen. I den katolske tid var fastelavn indgangen til den 40 dage lange faste. Ud over at nyde al den mad, der snart ville blive forbudt, var fastelavn også en periode, hvor verden blev vendt på hovedet, og hvor de almindelige normer ikke gjaldt.

Kat udskiftet med godter
Helt frem til slutningen af 1800-tallet kunne man opleve tøndeslagning med en levende kat.

Denne dag er der dog kun lidt godter i tønden, når årets kattekonge og kattedronning skal kåres.

Hvis vejret tillader det, tænder arrangørerne op i bålet i museumshaven, hvor der kan bages snobrød.