Arkæologerne er begyndt at finde og forstå et førkristent helligt område. Foto: Pr-foto

De store ofringer ved Fæsted

FOREDRAG Tirsdag 4. februar er der foredrag med arkæolog Lars Grundvad på Tekstilmuseet.

I 2016 fandt detektorholdet TRP den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid på en sønderjysk mark mellem Sdr. Hygum og Ribe. Skatten har siden været udgangspunkt i mange små og større artikler samt endnu flere foredrag. Fælles for al formidlingen har været at undersøge og forklare, hvorfor så store værdier blev samlet ved Fæsted, og hvorfor de blev begravet.

Siden har nye detektorfund og udgravninger kastet et interessant lys over dette. Ved hjælp af mange jern- og bronzefund samt en smule guldsager kan man nu belyse et formodet hidtil uopdaget helligt område, som på mange måder minder om det, som kendes så godt fra Uppåkra.

Spørgsmålet er derfor, om arkæologerne er begyndt at finde og forstå et førkristent helligt område, som indtil 2016 kun kunne anes i herredets navn, som var tilegnet Frej.