Foruden at være et stort galleri tilbyder Malericentralen også at ramme billeder ind. - Der kommer mange for at få noget rammet ind. Vi trækker folk langt væk fra, der gerne vil have indrammet et billede, for det er en specialopgave, som der ikke er mange, der gør i mere, forklarer indehaver Jan Frederiksen, der har et stort udvalg af muligheder, man kan vælge mellem. Foto: Tom Laursen

Kunst så langt øjet rækker

Lene Toksvig 

Malericentralen i Snejbjerg har i de senere år mere og mere rettet fokus på at udvikle galleriet

VISIT Så snart man træder ind ad døren hos Malericentralen i Snejbjerg, er man ikke i tvivl. Her er kunst omdrejningspunktet. Væggene er fyldt med malerier i alskens farver og motiver, så der bør være noget for enhver smag - og sådan har det i mere eller mindre grad været i de 50 år, man har eksisteret. De seneste 10 år er det dog »mere«, der har været kendetegnende.

- Tidligere havde vi også en masse brugskunst, men man kan ikke leve af at sælge nipsting. Det skal være lidt mere eksklusivt, så vi slår mere og mere på at være et galleri, fortæller indehaver Jan Frederiksen.

Det var hans far, Vagn Frederiksen, der i 1970 grundlagde Malericentralen. Det var i et værelse i privatboligen, at han begyndte at udstille malerier samt at indramme billeder for kunderne, men der gik ikke længe, inden manglen på plads betød, at han flyttede aktiviteterne ud i familiens garage. Her blev pladsen igen for trang, så i 1974 flyttede Malericentralen ind på Snejbjerg Hovedgade, hvor man har boet siden.

Indehaver fejede gulve
I dag har man cirka 2500 kvadratmeter inklusiv lager samt en granitafdeling under navnet »MC Garden & Granit«, så der er bygget lidt til med tiden, som Jan Frederiksen udtrykker det. Han er med sine 43 år altså mere eller mindre opvokset blandt malerierne.

- Jeg har aldrig arbejdet andre steder. Jeg begyndte som 11-årige som fejedreng, og så kom jeg aldrig videre - og det kommer jeg nok heller ikke nu, griner Jan Frederiksen, der i 2006 overtog tøjlerne fra sin far, som dog stadig har sin daglige gang i butikken.

Her udstiller forskellig kunstner deres kunst, men mange af malerierne tilhører Malericentralen.

- Størstedelen af billederne er vores egne, og vi er hele tiden på udkig efter noget nyt. Men det skal være kvalitet, fastslår Jan Frederiksen.

- Vi har stort set kun originale malerier. Vi har ikke plakatkunst længere. Søger man det, sender vi dem til Galleri Bonne i Herning, for det gør de meget i. De sender også folk ud til os, så vi er ikke konkurrenter, fortsætter Jan Frederiksen.

Forelsker man sig i et af de mange motiver, har man mulighed for at låne det med hjem i en uges tid, inden man tager en endelig beslutning.

- Så kan man sidde og kigge lidt på det, og hvis det ikke fungerer, kommer man med det igen. Vi er kun interesserede i glade kunder, fastslår Jan Frederiksen.


Malericentralen har også en kunstnerafdeling med et bredt udvalg af materialer til de, der maler selv.

- Alt det, man skal bruge - det har vi i alle prisklasser. Så der er både til dem, der lige vil prøve det af, men vi har også produkterne i rigtig god kvalitet, der koster lidt flere penge, siger Jan Frederiksen.

I det hele taget forsøger Malericentralen at skille sig ud fra mængden.

- Vi skal ramme de specielle ting, så vi ikke konkurrerer med supermarkederne. Det kan vi ikke. Man skal gøre det, man er god til. Det er også derfor, vi sorterede det billige fra for 10 år siden. Vi skal have de bedre malerier til de kunder, der gerne vil have noget kunst. Galleriet og vores kunstafdeling - det er det, vi vil, fastslår Jan Frederiksen, der er godt tilfreds med beslutningen.

- Vi sælger flere malerier nu end før, hvor det var billigt. Det her er meget bedre, lyder det med tilfredshed i stemmen.