Helene Fauske tog stort ansvar i det midtjyske angrebsspil med seks mål og en stribe gode indspil. HIH’s bagkæde var svækket op til opgøret, da hverken Jeanett Kristiansen eller Michala Møller var med i Rusland, og Julie Jensen blev skadet under opvarmningen. Foto: Tom Laursen (Arkiv)

Stor skalp i Rusland: HIH kørte fra Lada

Jørn Just Kristensen 

Herning-Ikast Håndbold landede en flot udesejr i den europæiske EHF Cup. Sejren ligner et godt skridt på vejen mod avancement fra puljen

HåNDBOLD Betingelserne for dansk sejr så på forhånd alt andet end lovende ud. Efter en 15 timer lang rejse landede spillerne fra Herning-Ikast Håndbold først klokken tre i nat på deres hotel, og grundet skader kom der kun 12 spillere - heriblandt bare fire bagspillere - i aktion.

Men de danske pokalvindere og vicemestre leverede en toppræstation og vandt 25-20 efter 14-11 ved pausen på udebane mod Lada Togliatti i EHF Cup-gruppespillet.

HIH-kvinderne gik veloplagte til værks fra første fløjt og førte 6-2 efter ni minutter. Især norske Helene Fauske udnyttede passivt russisk forsvarsspil til flere upressede skud og scoringer fra syv-otte meter.

Men Lada Togliatti er ikke nummer to i den russiske liga uden grund. Holdet er kendt for tempofyldt angrebsspil, og så har de en verdensstjerne i svøb i den velskydende venstreback, Elena Mikhaylichenko.

Det 18-årige stortalent gjorde sit til at holde Lada’en kørende. Hun scorede otte mål i kampen, selv om HIH havde stort fokus på hendes kvaliteter før kampen. De fem af dem var inden pausen, men det midtjyske 6:0-forsvar omkring stærke Tonje Løseth havde til gengæld godt styr på resten af Lada-profilerne, og i målet stod Jessica Ryde fremragende.

Kampbilledet var det samme efter pausen. HIH dækkede godt op, Jessica Ryde tog fra i målet, og midtjyderne slap på intet tidspunkt føringen.

Angrebsmæssigt bød alle ind. 18-årige Emilie Steffensen imponerede eksempelvis med tre scoringer fra den smalle midtjyske bagkæde. Men det var Helene Fauske, der trak det største læs angrebsmæssigt med godt boldtempo, fine indspil til stregen og seks pletskud. Hun blev midtjysk topscorer.

Med sejren fører HIH gruppen med maksimumpoint efter to kampe, og nok så vigtigt fik midtjyderne landet den altid så vigtige udesejr i EHF Cup-gruppespillet. Fagfolk i håndboldkredse siger som tommelfingerregel, at man skal gøre rent bord på hjemmebane og finde en udesejr, så er man videre fra gruppen.

Senere i dag tager norske Storhamar imod tyske BBM Bietigheim i puljens anden kamp.

I næste runde af EHF Cup-gruppespillet skal Herning-Ikast Håndbold spille på udebane mod de tyske mestre, BBM Bietigheim, der har Fie Woller på holdet.

Inden da venter der på onsdag et lokalopgør mod Silkeborg-Voel i den hjemlige HTH Liga.