Det er sjældent, at Rolf Genz nørkler med frimærkerne på spisebordet - det var blot i anledningen af besøget fra Herning Bladet. Oftest sidder han inde i stuen, så han er i selskab med sine kone, mens hun nørkler med strikning og hækling. Foto: Flemming Hansen

– Man bliver aldrig færdig med at samle

Mathilde Bach callesen 

41-årige Rolf Genz har samlet på frimærker, siden han fyldte syv. Det giver hans hjerne et lille pusterum fra hverdagens trummerum, når han nørkler med frimærkerne

HOBBY - Bordet bliver nok en begrænsende faktor, lyder det fra Rolf Genz, idet han skal vælge, hvor meget af sin mangeårige frimærkesamling, han kan vise frem for Herning Bladet.

41-årige Rolf Genz har nemlig samlet på frimærker, siden han fyldte syv år, hvor det hele begyndte med fødselsdagskortene, der havnede i postkassen.

- Min far samlede på frimærker, og da jeg blev syv år, begyndte jeg at pille frimærkerne af mine fødselsdagskort. Og så har jeg samlet lige siden - uden nogen pauser, fortæller Rolf Genz, der er formand for Herning Filatelistklub.

Derfor er det da også blevet til langt over 100.000 frimærker, som fylder rundt i skuffer og skabe i hjemmet.

Selvom det kan lyde en anelse rodet, er det ikke tilfældet - for alt bliver nøje sat i system.

- Det tiltaler min ordenssans, at jeg skal holde styr på frimærkerne og sætte dem i orden, siger Rolf Genz og fremviser blandt andet sin Danmarkssamling.

Det hele begyndte nemlig med danske frimærker, som han gennem årene næsten er kommet i mål med - på nær 12 frimærker.

- De er egentlig ikke svære at finde, men det handler kort og godt om finanser, fortæller Rolf Genz, der ligeledes må understrege, at samlingen heller ikke ville være helt komplet, selvom de sidste 12 frimærker gjorde de andre selskab.

- Man bliver aldrig helt færdig med at samle. Man kan altid jagte frimærker, der er lidt bedre i kvaliteten, fortsætter han.

Østtyske specialiteter
Lige nu er hans fokus for en stund væk fra Danmarkssamlingen, for han samler nemlig også på østtyske frimærker. Han er blandt andet i færd med at lave en udstillingssamling af østtyske tjenestemærker fra 1958 til 1960, som bliver bedømt på blandt andet viden, behandling af emnet og udseendet af opsætningen.

- Der er også et konkurrenceelement, selvom man kun konkurrerer mod sig selv, siger Rolf Genz, som netop har fået en stor Tysklandssamling hjem.

- Så tager jeg det, jeg selv kan bruge, og ellers sælger jeg det videre, fortsætter han.

Det kræver selvfølgelig en del tid at komme igennem frimærkerne, hvor han er på jagt efter de rigtige til samlingen. I de uger, hvor tiden er til det, bruger han snildt 20 timer på sin frimærkesamling.

- Det er meditativt at sidde og kigge frimærker igennem. Der er tryk på i hverdagen med arbejde og tre små børn. At sidde med frimærkerne giver min hjerne et pusterum - det slapper jeg helt af med, siger Rolf Genz og fortsætter:

- Hjernen fokuserer kun på det i stedet for alt muligt andet - jeg skal bare sidde og lede. Det kræver reelt set ikke så meget tankevirksomhed, da det sidder på rygraden, hvad jeg skal kigge efter.

»Det stopper aldrig«
Det er ikke kun afslapningen, der driver Rolf Genz’ interesse for frimærkesamling. Det handler lige så meget om den viden, han tilegner sig gennem sin interesse.

- Når man samler frimærker, får man både et indblik i et lands kultur og historie. Der er hele tiden noget nyt at lære, siger han.

Det er blandt andet i frimærkeklubben i Herning, hvor han er formand, at han tilegner sig ny viden.

- Man får en vidensdeling i klubben - jeg kan eksempelvis give en masse viden om Danmarkssamlingen og frimærker fra Østtyskland, men jeg får også en masse viden med hjem. Alle kan lære noget af det - og man får god adgang til byttemateriale, siger Rolf Genz, der fortæller, at man kan være frimærkesamler på alle mulige måder og niveauer.

Han følger også med i kommentarspor på de sociale medier, når samtalen falder på frimærker. Her deler han ud af sin viden - og får heldigvis noget igen.

- Viden er magt, når man samler frimærker. Så man ved, hvad man skal kigge efter, siger Rolf Genz.

Hverken mængden af viden om frimærker eller frimærkesamlingen bliver ikke mindre med årene, hvis man spørger samleren selv.

- Det stopper aldrig - jeg har »kaldt« et af børneværelserne, når børnene flytter hjemmefra, så alle frimærkerne kan rykke derind, siger han med et smil og fortsætter:

- Jeg har nok lidt af et samler-gen - det handler om at gøre noget komplet. Det er fedt, når man lige finder noget, der mangler til samlingen.