Siden 2009 har Dorthe Emilie Jensen fra Holstebro drevet butikken Moster D i herningCentret, og det går på godt jysk »helt fint«. Foto: Flemming Hansen

Moster med en krøllet hjerne

Marianne Brink 

I »Moster D«, der sælger tøj og kunsthåndværk i herningCentret ligner indehaveren Dorthe Emilie Jensen sin butik - smækfyldt med gode idéer

BAGBUTIKKEN Idéerne popper op som majskorn i en skoldhed gryde. Måske vil dette lys gøre sig bedre på denne hylde, eller skal denne kurv ned på gulvet?

53-årige Dorthe Emilie Jensen fra Holstebro elsker at rode og regere rundt i sin butik, Moster D i herningCentret, og hun oplever ofte, at der kommer kunder, som styrer direkte mod en bestemt reol for så at stoppe forvirret op?

Den ting, kunden så målrettet gik efter, har flyttet sig siden sidst.

- Jeg har en lidt krøllet hjerne, og jeg får hele tiden nye idéer til at præsentere varerne, så det vil næsten altid se anderledes ud herinde fra gang til gang, siger Dorthe Emilie.

Hun er butiksuddannet, men hoppede til pædagogfaget, da hendes to børn var små. Men de blev større, og Moster D blev født, da der var et ledigt lokale i Holstebro. Mandens umiddelbare opbakning: »det skal vi da«, var nok til, at hun kastede sig ud i livet som butiksindehaver i 2007, og to år senere kom butik nummer to til i herningCentret.

- Jeg arbejdede altid. Jeg havde faktisk kun fri om søndagen, og havde aldrig ferie, hvor jeg ikke skulle noget. Pludselig fik jeg et vink med en vognstang. Jeg kunne ikke få luft. Det kom som lyn fra en klar himmel, og jeg blev indlagt med blå blink og det hele, fortæller hun.

Ni år med to butikker havde sat sig som stress i kroppen, og alle omkring Dorthe Emilie fortalte hende, at hun måtte skrue ned.

- Jeg fortsatte bare, men så fik jeg en reminder igen, og så kunne jeg også se det. Livet er for skrøbeligt til at køre på den måde, og jeg har jo lovet min mand, at vi skal blive gamle sammen. Så jeg måtte lukke den ene butik, og det var et meget svært valg. Det var næsten som at vælge mellem sine to børn.

Det med navne
Det blev Moster D i Holstebro, der måtte lade livet. Egentlig havde hun en køber til butikken, men hun kunne slet ikke holde ud, at en anden skulle drive »hendes« butik.

- Jeg kunne ikke være i det. Jeg drømte om det, og en nat gik det pludselig op for mig, at jeg havde det sådan: Jeg har åbnet Moster D. Det skal også være mig, der lukker døren og drejer nøglen om, siger hun.

Kunderne i Holstebro var kede af det. I hjembyen går hun stadig under navnet »Moster«, og nu har de lært at køre fra Holstebro til Herning, når de skal kigge på brugskunst.

- Det er lidt sjovt, at navnet hænger ved, for det var egentlig min niece, der startede med at kalde mig for »Moster D«, da hun var lille. Vi har altid haft et nært forhold, og hun er ansat i butikken nu. Vi er faktisk et rigtigt godt match, for hun har også sådan et krøllet hoved, siger Dorthe Emilie.

En anden anekdote knytter sig til hendes mellemnavn »Emilie«. Det er fra hendes mands familie, der bruger slægtsnavnet »Emil« til alle nyankomne.

- Jeg tog »Emilie«, da jeg blev gift, og mine børn hedder også henholdsvis »Emil« og »Emilie« til mellemnavn. Min datter har også valgt at føre det videre til sine børn, siger Dorthe Emilie og fortsætter, at nok kalder kunderne, leverandører, kolleger og de ansatte hende for Moster, men hendes nærmeste siger »Dorthe«.

- Det er kun, når min mand vil være sikker på at få øjenkontakt, at han siger »Moster!«.

Lige ud af posen
Da Dorthe Emilie Jensen første gang hører, at hun skal interviewes til serien »Bagbutikken«, hvor Herning Bladet vil portrættere menneskene bag disken, udbryder hun: »Nej men, jeg er altså sådan lidt af en kælling!«.

Det udsagn trækker hun dog lidt tilbage igen, for det er kærligt ment, og et udtryk hun og de ansatte bruger med et glimt i øjet.

- Måske ikke en kælling, men jeg er meget direkte. Her i butikken taler vi lige ud af posen. Mine ansatte er aldrig i tvivl om, hvad jeg mener, men man kan jo godt sige tingene på en ordentlig måde. Og det synes jeg, at jeg gør. På den måde undgår vi også en masse pigefnidder i butikken.

For i Moster D skal det være sjovt at gå på arbejde.

- Mit motto er, at har vi det sjovt bag disken, så smitter det også af på kunderne og stemningen i butikken, siger hun.

Den bedste julegave
Dorthe Emilie har nu fået et arbejdsliv, som hun kan være i, og som hun elsker. Hun har to fridage om ugen, tid til at dyrke fitness i fritiden, og ugerne 8-9 og 10 er mejslet ind i kalenderen. For der holder hun ferie. Og altid et sted, der har en anden tidszone end Danmark.

Men lige nu er det tid til julen. Både i butikken og derhjemme, hvor det allerede er lykkedes hende at »knalde« et par kogler op.

- Jeg elsker julen, så selvom det fylder meget i butikken, så bliver jeg ikke så træt af det, at der ikke bliver plads til jul derhjemme. Det bliver bare på en anden måde. Jeg er ikke selv så meget til glimmer, mere jul på den »rå, Peters Jul-agtige« måde, siger hun.

Og netop i disse dage venter Dorthe Emilie på julegaven over dem alle. Hun skal være mormor for anden gang.

- Jeg har lige været i Virum, hvor min datter vil føde hjemme. Jeg havde håbet, at det ville ske, mens jeg var der, men det gjorde det ikke, så nu kan jeg ikke være med til fødslen. Her er for travlt til, at jeg kan tage til Sjælland igen, siger Moster D.