Mathias Kannegaard og Laura Gam skulle under WorldSkills-finalen i Rusland præsentere deres eget udviklede produkt, som er en sut med et indbygget mikropartikelfilter. Foto: Herningsholm Erhvervsgymnasium

Herning-entreprenører til VM i Rusland: Det er en kæmpe oplevelse

Herning-elever deltog i WorldSkills i Rusland og blev nummer fem i et særdeles hårdt finalefelt

SKILLS Den internationale konkurrence Worldskills er primært for unge håndværkere, der kæmper om titlen som verdens bedste. Her afgøres det tirsdag aften i den russiske by Kazan, hvem der vinder i de 56 forskellige fag.

Men sideløbende med håndværker-konkurrencerne rummer WorldSkills også entreprenørskabskonkurrencen BeChangeMaker, og her har et hold fra Herning været med. Ud af 270 projekter fra 38 lande kvalificerede elev-virksomheden Oxygenius sig til finalen som en af blot fem finalister. Bag virksomheden står Alaeddin Al Khoraki, Mathias Kannegård og Laura Gam, der læser på HTX og HHX på Herningsholm Erhvervsgymnasium.

Dystede mod Yale-studerende
De har allerede fået spændingen udløst, og Herning-deltagerne endte på en femteplads. Alligevel er humøret højt.

- Det fem dage lange finale-forløb var ikke bare en kæmpe udfordring, men også et møde med finalisterne fra Marokko, Taiwan, Vietnam og Philippinerne. De var vanvittigt dygtige! Nogle er på sidste år på Yale, andre er phd’ere og næsten alle er i gang med deres karrierer efter universitetet. Det var en kæmpe oplevelse at arbejde sammen med dem på tværs af kulturer og grænser på det her niveau, siger Mathias Kannegaard i et Facebook-opslag på Herningsholm Erhvervsgymnasiums hjemmeside.

Han stod sammen med Laura Gam for at give den præsentation, som afgjorde finalen. Deres produkt er en sut med et indbygget mikropartikelfilter, som sikrer, at babyen ikke suger forurenet luft ind gennem hverken mund eller næse.

Det er tænkt til at skulle sælges i storbyer med stor forurening, og de unge iværksættere er i fuld gang med at få sat sutten i produktion og til salg.

Rejsen til Kazan kostede en nats søvn, og søvnunderskuddet kan stadig mærkes for programmet var benhårdt, men det var en del af oplevelsen.

- Det helt specielle ved denne finale i forhold til tidligere konkurrencer, jeg har deltaget i, er mødet og samarbejdet med de andre finalister med helt andre baggrunde end vores - lige bortset fra entreprenørskabet. Indtil nu var de altid bare konkurrenter, men i Kazan blev de til nye venner, siger Laura Gam.