Ï 2018 blev der kørt mere end 18 milliarder kilometer på de danske motorveje. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Flere biler på motorvejen: Herningmotorvejens trafik er steget med 39 procent

Trafikken på Motorring 3 steg med 42 procent sidste år, mens den på Herningmotorvejen steg med 39 procent

HERNING Trængslen på de danske motorveje er stigende, og flere danskere sætter sig bag rattet.

I 2018 blev trafikken øget med 3,2 procent på de danske motorveje.

Det viser de seneste trafiktal, som Vejdirektoratet mandag har offentliggjort i en pressemeddelelse.

- Væksten på vejtrafik fortsætter med at vokse, og de seneste otte år er trafikken øget med 36 procent. Det er ganske meget.

- Det betyder, at de situationer, hvor der ikke er kapacitet nok på veje, får vi hyppigere kødannelse og forsinkelser, siger trafikdirektør Niels Tørsløv fra Vejdirektoratet.

En del af væksten i motorvejstrafikken hænger ifølge Vejdirektoratet sammen med udbygninger af motorvejsnettet. Her flyttes trafik fra de mindre veje over på motorvejene.

Den motorvej, hvor trafikken er øget mest i 2018, er trafik på Motorring 3 mellem frakørsel 19 og motorvejskryds ved Gladsaxe nær København. Her er travlheden på vejbanen steget med 42 procent.

Hernæst ligger Herningmotorvejen, hvor trafikken steg med 39 procent.

- Trafikvæksten er ulige fordelt, så den er størst der, hvor der er mest travlt i forvejen - nemlig i myldretiden og omkring de større byer, siger Niels Tørslev.

Tallene viser desuden, at udviklingen i antallet af kørte kilometer på motorvejsnettet siden 2010 er steget med 36 procent.

De nye opgørelser viser også, at der sidste år blev solgt 220.000 nye personbiler, hvilket indebar, at den danske personbilpark voksede med knap 65.000 køretøjer i 2018 og nærmer sig 2,6 millioner køretøjer.

Vejdirektoratet vurderer, at trafikken på de store veje vil fortsætte med at stige i de kommende år.

- Vi forbereder os på en fremtid med stadig flere trafikanter på det overordnede vejnet.

- Af samme grund forsøger vi hele tiden at blive bedre til at hjælpe trafikanterne med at få trafikken til at glide ude på vejene, siger Niels Tørsløv.

/ritzau/