Emma Friis og Herning-Ikast var i store problemer i Kroatien, men fik sig kæmpet videre til semifinalerne i EHF Cuppen. Foto: Flemming Hansen

Tæt på kollaps: HIH sled sig i semifinalen

Ole Bitsch 

Herning-Ikast var bagud med ni mål, men fightede sig videre i EHF Cuppen efter nederlag på 18-24 ude mod kroatiske Podravka

HÅNDBOLD Efter en dramatisk søndag aften i Kroatien kunne Herning-Ikast Håndbolds kvinder juble over, at klubben er klar til semifinalerne i den europæiske EHF Cup.

Men det holdt hårdt for HIH’erne, der dansede på afgrunden af exit i udekampen mod de kroatiske mestre fra Podravka Vegeta. Foran over 2000 tilskuere i Sports Hall Fran Galovic i byen Koprivnica var gæsterne ad flere gange bagud med otte mål - det præcise forspring, som Herning-Ikast havde med sig i bagagen fra klubbernes første kvartfinaleopgør i IBF Arena i Ikast.

Det begyndte ellers fornuftigt for HIH-enheden, der efter 17 minutter i Kroatien blot var nede med 4-6 - ovenikøbet efter en miserabel periode uden midtjyske scoringer i 11 minutter.

De offensive udfordringer hang først og fremmest sammen med, at Podravka efter 10 minutters spil og anden halvleg ud mandsopdækkede Herning-Ikasts norske playmaker, Helene Fauske.

Ændringen bekom ikke udeholdet specielt godt. Efter en fase med stresset angrebsspil, adskillige paniske boldtab og dårlige afslutninger, øgede Podravka-holdet og deres medlevende fans trykket på gæsterne, som også løb ind i en stribe sjuskede forsvarsaktioner foran keeper Sabine Englert, der aldrig fik fat.

Ved pausen førte Podravka fortjent med 12-6, og kun to minutter inden i anden halvleg var Herning-Ikasts afsæt på otte mål spist af kroaterne.

Ved 16-7 tog cheftræner Kristian Kristensen en timeout, og beslutningen var med til at forhindre det forstående kollaps. HIH’erne fik lukket ned i defensiven, hvor målvogter Jessica Ryde med succes kom ind i rammen. Samtidig fandt det midtjyske mandskab ind i en stime, der på otte minutter ændrede stillingen fra 17-9 til 17-15 - blandt andre med fornemme scoringer fra Tonje Løseth og fløjen Emma Friis.

Alligevel blev det vanvittigt spændende i slutfasen.

To minutter før tid blev Helene Fauske udvist og sendt på bænken. Podravka nettede til 24-18, og efter endnu et febrilsk boldtab fra HIH, var Selena Milosevic millimeter fra et score i et tomt mål.

Et helbanepres i slutsekunderne fik Herning-Ikast løst, men forløsningen kom først, da Jessica Ryde reddede aftenens sidste forsøg fra Podravka Vegeta.

I EHF Cup-semifinalerne skal Herning-Ikast Håndbold møde de danske ligarivaler fra Team Esbjerg. Den anden semifinale består af Viborg HK og ungarske Siófok KC.