- Jeg har altid været vild med te, så når jeg var ude og rejse, købte jeg altid te med hjem. Bekendte begyndte at spørge, om jeg ville købe te med hjem til dem. Og så var det, jeg begyndte at overveje, om jeg skulle blive ved med at være tøjdesigner, siger Karin Rosager, der sidste år kunne fejre 10-årsjubilæum med Te & Kaffe Galleriet. Foto: Tom Laursen

Ugens visit: En velduftende butik med te og specialiteter

Mathilde Bach callesen 

Hos Te- & Kaffe Galleriet finder man over 200 forskellige slags te, hvis duft tager kærligt imod kunderne. Herning Bladet tog et smut forbi butikken for at se nærmere på te, kaffe og specialiteter

VISIT Man kan næsten dufte sig frem til Te- & Kaffe Galleriet i Bredgade, hvor en sødlig duft af de mange slags te rammer næsen, så snart man træder indenfor. Her kan man gå på jagt mellem hylder og reoler, der er fyldt med te, men også kaffe, gin og specialiteter.

Selvom undertegnede næsten ikke kan tro, at der findes flere varianter af te end de mange, der allerede står på hylderne, er der flere varianter på vej.

- Der er selvfølgelig nogle produkter, som vi helst ikke må tage ud af sortimentet, fordi vi ved, at nogle kunder er helt vilde med det. Men der skal nye produkter til engang imellem, så folk, der kommer her jævnligt, kan blive ved med at finde ny inspiration herinde, siger ejer Karin Rosager, der åbnede forretningen for snart 11 år siden.

Det er teen, der er omdrejningspunktet i butikken, hvor man kan vælge mellem mere end 200 varianter. Det store udvalg kan for nogle gøre det svært at vælge, men her kan man finde hjælp på duftreolen. Her står små krukker med hver sin te; sort te med hindbær, Chili Trøffel Te, Mango Te, urtete - og snart den særlige påske-te, som Karin Rosager selv blander.

- Så kan kunderne dufte til alle dem, de vil - og de kan tage sig den tid, de har brug for. Kunderne kan også blive inspireret til at prøve en anden slags te, end den de måske havde tænkt sig at købe, siger indehaveren og fortsætter:

- Det er jo dejligt at have flere varianter at vælge mellem, især hvis man drikker te morgen, middag og aften.

Erfarne te-drikkere og nybegyndere
Selvom duftreolen hjælper en godt på vej mod at træffe valget, er der altid gode råd, vejledning og et lille inspirationsskub at hente hos Karin Rosager.

- Nogle af kunderne ved lige præcis, hvad de gerne vil have, men nu kender jeg efterhånden mange af kunderne så godt, at jeg godt kan anbefale dem til at prøve noget nyt, hvis jeg har fået en ny te, jeg tænker kunne være noget for kunden. For det meste rammer jeg da plet, siger Karin Rosager med et smil.

Nybegyndere slår også vejen forbi for at købe te - og nogle af dem spørger undrende til, hvorfor grøn te ofte har en besk smag.

- Grøn te bliver bitter, hvis man hælder kogende vand over den. Her skal man i stedet for bruge vand, der er 70-80 grader varmt, siger Karin Rosager, der hellere end gerne guider kunderne gennem te-universet.

Hun kan både fortælle om, hvordan teen er blevet til, hvor den kommer fra og hvorfor hvid te oftest er finere og dyrere end både sort og grøn te.

En god spidskålssalat
En kop te passer jo godt sammen med et stykke chokolade, hvilket man også finder hos Te- & Kaffe Galleriet. Der er nemlig et stort udvalg af lækkerier og specialiteter.

- Vi har mange, der kommer ind for købe en gavekurv. Vi har nogle kurve, der er lavet, men man kan også selv være med til at sammensætte, hvad der skal i den, siger Karin Rosager.

Der er også mulighed for at notere sig en opskrift, når Karin Rosager viser rundt blandt specialiteterne som marmelader, krydderiblandinger og balsamicoeddiker.

- Jeg afprøver jævnligt produkterne, så jeg kan vejlede kunderne i, hvad der passer godt sammen, siger Karin Rosager og gør én helt lækkersulten med sit bud på, hvordan hyldeblomst, æble og lime balsamicoeddiken passer godt til en spidskålssalat med ristede mandler, æbletern og rucola.

Og så kan man altid nyde en kop te til dessert...