Foto: Martin Ballund

Vær lægger i bilen – politiet holder øje i næste uge

I uge ni vil Midt- og Vestjyllands Politi være en del af en landsdækkende færdselskontrol med fokus på uopmærksomme bilister

HERNING »Læg mobilen, så er du lægger - kør bil, når du kører bil«, hedder en kampagne, som nu får lidt ekstra opbakning fra politiet. I uge ni vil politiet nemlig være en del af landsdækkende kontrol med fokus på uopmærksomme bilister. Det skriver Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Uopmærksomhed er involveret i omkring hvert tredje trafikdrab på vejene i Danmark, og det samme gør sig gældende i Midt- og Vestjylland.

- I vores område består en stor del af vejnettet af landeveje eller hovedveje, hvor hastighedsbegrænsningen er 80 kilometer i timen. Ved sådan en hastighed kører du 89 meter i blinde ved at kigge på for eksempel mobilen i fire sekunder. Det er en af grundene til, at vi har særlig fokus på netop uopmærksomhed i trafikken, siger politikommissær Jørgen Christensen fra Operativ Færdsel i Midt- og Vestjyllands Politi i pressemeddelelsen.

Derfor er det vigtigt, at flere trafikanter har fokus på trafikken, når de kører bil.

Alt for ofte roder trafikanterne - ifølge politiet - med mobil, papirer eller noget helt tredje, mens de kører. Det fjerner fokus og øger risikoen for alvorlige ulykker.

Kredsen skiller sig ud
I store træk er ulykkestyperne i Midt- og Vestjylland de samme som for resten af landet, men på én ulykkestype skiller kredsen sig ud. Antallet af mødeulykker i Midt- og Vestjylland er højere end i resten af landet. Mødeulykker er ulykker, hvor to køretøjer kører frontalt ind i hinanden, og netop uopmærksomhed er en væsentlig faktor i disse omkring ulykker.

Jørgen Christensen henviser samtidig til seks gode råd til mere opmærksomhed i trafikken fra Rådet for Sikker Trafik:

- Drop mobilen og sociale medier, når du kører bil. Hold ind til siden, hvis du skal indstille din GPS eller ringe. Hold ind til siden, og få ro i bilen, hvis børnene er urolige og kræver din opmærksomhed. Lad være med at lede efter ting, du taber. Kør ind til siden - eller vent til du kommer frem. Kig på trafikken, også mens du taler med dine medpassagerer. Få andre i bilen til for eksempel at skrue låget af din vandflaske, taste på GPS, række dig solbriller og lignende, lyder rådene.