14. februar kan man lave sin egen fastelavns-maske, et fastelavnsris og slå katten af tønden, når Frilandsmuseet åbner dørene til vinterferiesjov og fastelavn. Foto: Privatfoto

Fastelavnsris og katten af tønden

Frilandsmuseet inviterer hele familien til fastelavn

HERNING Torsdag 14. februar fejrer Museum Midtjylland fastelavn på Frilandsmuseet for hele familien. Her kan man pynte fastelavnsris, lave masker og høre om fastelavn i gamle dage. Der vil også være rig mulighed for at kigge inden for i Frilandsmuseets historiske hus eller besøge Jens Nielsens bondegård.

Sidst på formiddagen skal der slås katten af tønden. Helt frem til slutningen af 1800-tallet kunne man opleve tøndeslagning med en levende kat, men denne dag nøjes museet med lidt godter i tønden. Efter tøndeslagningen skal der kåres en kattekonge og kattedronning. Man må i øvrigt meget gerne komme udklædt.

Til arrangementet fyrer Landsbylauget op i den gamle ovn, bager landsbybrød og tænder bål i museumshaven, hvor der også er mulighed for at dyste i sækkevæddeløb, tovtrækning, ride på kæpheste eller gå på stylter. Projekt Hænder & Huse vil i dagens anledning demonstrere træfældning med økse samt tilhugning af bjælke af det faldne træ. Der er også mulighed for at give sig i kast med at save og stable brænde.

Udendørs laves der også snobrød, som man kan købe, og indendørs kan man købe friskbagt landsby-brød eller en fastelavnsbolle.