Mandag eftermiddag overraskede Herning Bladets udsendte journalist 84-årige Bent Pedersen med månedens buket. Solvejg Iversen, der er aktivitetsleder hos Røde Kors i Herning, var med til at overraske nørkle-entusiasten. Foto: Tom Laursen

Bent hækler til et godt formål

Mathilde Bach callesen 

84-årige Bent Pedersen fik mandag overrakt månedens buket for sin ihærdige nørkle-indsats for Røde Kors

NøRKLERI - Bent har nok hæklet omkring 450 oldemortæpper, måske 500. Nogle år har vi hentet over 40 tæpper hos ham, siger Solvejg Iversen, der er aktivitetsleder hos Røde Kors i Herning.

- Jeg tror, at vi skal højere op, supplerer Bent Pedersen, der for nogle måske er bedre kendt som »Kjole-Bent«, fordi han i mange år drev skrædderbutik i Herning.

Det tager også en rum tid for de to at tælle sig frem til, hvor mange år Bent Pedersen har hæklet tæpper til Røde Kors. Men det var nok tilbage i slutningen af 90’erne, at han begyndte med nørkleriet til det gode formål, når Bent Pedersen frem til.

To ting er i hvert fald sikkert og vist: Han har hæklet virkelig mange tæpper i forskellige farver til Røde Kors - og han har gjort det gennem mange år. Derfor modtager han månedens buket fra Herning Bladet.

- Jeg skulle finde på et eller andet at lave, da jeg blev pensionist - og jeg har jo altid brugt mine hænder meget. Da jeg en dag mødte Gerda Højgaard (tidligere formand for Røde Kors i Herning, red.) i banken, spurgte hun, om det ikke kunne være noget for mig at hækle tæpper, og så gik jeg ellers bare i gang, siger Bent Pedersen, der lærte at hækle som syvårig.

Det sidste garn bliver hentet
For at månedens buket kunne være en overraskelse for den 84-årige nørkle-entusiast, havde aktivitetsleder Solvejg Iversen sagt til Bent Pedersen, at hun ville komme forbi efter de sidste fire tæpper, han har hæklet siden jul. Tæpperne, som gennem Røde Kors går til katastrofehjælp, ligger klar på spisebordet, da Herning Bladets udsendte ankommer sammen med Solvejg Iversen.

- Vi fik 16 tæpper lige før jul, og nu er han allerede klar med fire nye, siger Solvejg Iversen med et smil på læben.

Men tæpperne, som Bent Pedersen laver af genbrugsgarn, er ikke det eneste, som Solvejg Iversen skal hente. Det sidste garn tager hun nemlig også med... Bent Pedersens syn er nemlig ikke længere, hvad det har været, og selvom han sagtens kan hækle uden at se på håndarbejdet, er det svært at fortsætte med nørkleriet - for indimellem skal man tjekke op på, om man har mistet en tråd, ligesom der sommetider skal skiftes til en ny farve, hvilket kan være svært som svagtseende.

- Jeg bliver træt i øjnene, når jeg sidder med det, siger Bent Pedersen, som gennem flere år er kommet i Røde Kors’ nørkleklub - og da han ikke længere selv kunne køre, blev han hentet, hvis han havde lyst.

- Det har altid været hyggeligt, når han kommer ud og er sammen med os. Han er et meget behageligt menneske - og han falder bare ind, der hvor han kommer, siger Solvejg Iversen.

Men efter 500 - måske 600 - tæpper er det slut med hækleriet til Røde Kors.

- Nogle dage kunne jeg finde på at hækle fra jeg stod op, til jeg gik i seng igen, siger han og fortsætter:

- Nu nøjes jeg med at spille bridge. Måske jeg skal købe lidt garn, så jeg kan strikke en trøje, siger han og viser et par af de trøjer frem, som han har strikket gennem tiderne.

Indtil videre står månendens buket og pynter på bordet, hvor det sidste garn og tæpperne lå, før det blev afhentet med endnu et »tak, og vi ses« fra Solvejg Iversen.