For tre måneder siden begyndte Region Midtjylland at sende frivillige hjerteløbere af sted til hjertestop uden for hospitalet. Mere end 10.000 midtjyder har allerede meldt sig som hjerteløbere og de er løbet til knap 200 hjertestop. Foto: PR-foto

De første 10.000 midtjyder har meldt sig som hjerteløbere

Siden oktober har der været sendt hjerteløbere af sted til 200 hjertestop i regionen

REGIONEN Ved hjertestop er en hurtig indsats afgørende. For hvert minut falder chancen for at overleve. I Region Midtjylland får årligt omkring 1200 personer hjertestop i det offentlige rum eller hjemme i egen bolig, og de vil få den hurtigste hjælp, hvis nogen er klar til at hjælpe med livreddende førstehjælp. Derfor besluttede regionsrådet i foråret 2018 at rulle hjerteløberkonceptet ud i hele regionen i samarbejde med Trygfonden.

Midt i oktober begyndte AMK-vagtcentralen i Præhospitalet at alarmere hjerteløbere. Allerede nu har mere end 10.000 downloadet appen Trygfonden Hjerteløber og meldt sig klar til at hjælpe, og der har været sendt hjerteløbere til knap 200 hjertestop.

Flere vil overleve
Formanden for Regionsrådet, Anders Kühnau (S), er ifølge en pressemeddelelse begejstret over, at midtjyderne har taget så godt imod hjerteløberkonceptet.

- Det er fantastisk, at så mange midtjyder allerede har meldt sig som frivillige hjerteløbere. Det overstiger alle vores forventninger og viser, at vi har mange borgere, der er engagerede og har lyst til at gøre en forskel. Hjerteløberne kan være med til at redde liv og førlighed, og jeg vil gerne takke hver og en for deres indsats, siger Anders Kühnau og fortsætter:

- Med hjerteløberne bygger vi videre på vores gode erfaringer med frivillige 112-førstehjælpere, der har hjulpet ved hjertestop i nogle af regionens lokalsamfund. Nu kan mange flere frivillige løbe for andres hjerter på tværs af hele regionen.

Hurtigt fremme
Hjerteløbere, som befinder sig tæt på en person med hjertestop, alarmeres direkte af AMK-vagtcentralen. Nogle bliver sendt af sted for at hente en hjertestarter, andre sendes til personen med hjertestop for at starte livreddende førstehjælp. Ambulancer, akutlægebiler og anden professionel hjælp sendes fortsat til patienten, men hjælpen fra hjerteløberne kan i nogle tilfælde nå frem først, netop fordi de befinder sig helt tæt på.

Bo Nees Iversen, som er overlæge i Præhospitalet og leder af de midtjyske akutlægebiler og akutbiler, forventer, at flere i fremtiden vil overleve hjertestop.

- Tiden er en særlig kritisk faktor ved hjertestop. Vi ved, at hvis man ikke får hjælp meget hurtigt, overlever kun 1 ud af 30. Men hvis der kommer hjerteløbere, som meget hurtigt kan give hjertelungeredning, overlever mere end hver tiende. Hvis der også hurtigt afgives stød med en hjertestarter, kan mere end hver anden overleve. Derfor kan de frivillige hjerteløbere gøre en stor forskel, forklarer Bo Nees Iversen i pressemeddelelsen.

Kan ringe op
Han er glad for, at så mange midtjyder har meldt sig som hjerteløbere, men understreger, at der er brug for endnu flere.

Hjerteløberne er via appen koblet til AMK-vagtcentralens system, så den sundhedsfaglige medarbejder kan alarmere de 20 nærmeste med et enkelt tryk på en knap.

Hjerteløberne kan også altid ringe op til de sundhedsfaglige medarbejdere på vagtcentralen og få hjælp til den konkrete situation, hvis der er behov for det.