Sarah Viktoria Petersen (t.h.) og Line Laursen Sandholm er deltagere på »Klar til fødsel«-holdet, hvor de blandt andet lære gode motionsøvelser for gravide. Det er fysioterapeut Kristina Topgaard Jensen, der står for motionsdelen. Foto: Tom Laursen

Ugens visit: Gravide får fyldt værktøjskassen

Mathilde Bach callesen 

I lokalerne hos Benefit Herning kan gravide blive klædt på til fødsel og amning - samt holde sig i form, når en fysioterapeut, en jordemoder og en doula inviterer til »Klar til fødsel«

- Hvis I synes, at det er blevet lidt hårdt at ligge ned, så siger I til, lyder det fra fysioterapeut Kristina Topgaard Jensen, mens hun sætter de gravide kvinder i gang med en ny øvelse, efter de har klaret aftenens opvarmning.

Kvinderne er en lille halv times tid inde i anden lektion af forløbet »Klar til fødsel«, som foregår hos Benefit i Nørregade. Herning Bladet tog et smut forbi onsdag aften for at være med på sidelinjen til lektionen.

»Klar til fødsel« er et forløb, som byder på motion, fødselsforberedelse og amme-undervisning, som skal få gravide til at føle sig klar til den forestående fødsel.

- Vi kan og vil være med til at styrke de gravide fysisk og mentalt, så de er godt forberedte på fødsel og amning. Jo bedre forberedt man er, desto bedre graviditet og fødselsoplevelse, som er essentiel for en god ammeopstart, siger Heidi Laugesen, som er en af kræfterne bag forløbet.

Hun er doula, hvilket er en professionel fødselshjælper, der selv har født og er uddannet til at hjælpe og støtte de kommende familier før, under og efter fødslen.

Heidi Laugesen er flankeret af fysioterapeut Kristina Topgaard Jensen samt jordemoder og ammevejleder Tina Risbjerg, der begge er med til at gøre gravide klar til fødsel samt give dem en tryg start med amning.

- Vi vil vise dem, at de selv kan gøre noget aktivt for at være godt forberedt på de forandringer og udfordringer, der kan komme med en graviditet og dét at blive mor. Forløbet skal give kvinderne selvtillid på alle fronter, så de bliver bevidste om, at de godt kan, siger Tina Risbjerg, der står for amme-undervisningen.

Træning derhjemme
Et forløb består af fem lektioner, hvor deltagerne hver gang begynder med en lille times motion, som blandt andet skal hjælpe til at undgå smerter i bækkenet samt styrke den muskulatur, der hjælper til en lettere fødsel.

- Under fødslen kan man komme til at være i mange forskellige stillinger, så derfor er det vigtigt at få trænet hele kroppen, siger fysioterapeut Kristina Topgaard Jensen og fortsætter:

- Når man træner bliver man meget bevidst om sin vejrtrækning - ligesom man bliver kropsbevidst. Det kan man også bruge aktivt under sin fødsel.

Øvelserne, som de kommende mødre bliver præsenteret for, er nogle, som de også kan lave derhjemme. Det samme gælder de øvelser og stillinger, som de bliver guidet igennem til amme- og vejrtrækningsundervisning.

- Vi kan sagtens lære dem en masse teori, men det vigtige er, at de kan finde ud af at bruge det i praksis. Det er også vigtigt, at de øver sig derhjemme, fordi det, de lærer, skal komme til at ligge i baghovedet, så de ikke behøver at tænke alt for meget for at bruge det for eksempel under fødslen, siger Heidi Laugesen.

Hun klæder blandt andet kvinderne på til at håndtere veerne og ikke mindst pressefasen.

Øvelse gør mester
I motionsrummet er kvinderne denne onsdag aften i fuld gang med endnu en øvelse, der styrker bækkenet, og som kræver en god portion balance.

Sarah Viktoria Petersen er en af deltagerne på forløbet - og hun er ligesom størstedelen førstegangsfødende.

- Man vil gerne være så mentalt forberedt og klar som muligt og samtidig føle, at man har gjort, hvad man kunne for at være forberedt. Det er også dejligt at få nogle øvelser, som er gode for gravide. Og så handlede det om, at der er træning tilknyttet forløbet, så man kan holde sig i gang, siger Sarah Viktoria Petersen.

Når hun og de andre deltagere har fået pusten efter aftenens træning, står ammevejleder Tina Risbjerg klar med ammeundervisning.

- Fødslen fylder rigtigt meget for førstegangsfødende, og de tænker måske, at det ikke er svært med amning. Men det er også godt at forberede sig på, hvordan man ammer, for det kan være svært, siger Tina Risbjerg, der guider de vordende mødre til at komme godt fra start og få en vellykket amning.

Hun har oplevet, at de andengangsfødende, som melder sig til forløbet, ofte har haft problemer med amning, da de fik deres første barn.

- Denne gang vil de gerne forberede sig lidt ekstra, så det forhåbentligt går nemmere, siger Tina Risbjerg og understreger, at øvelse gør mester.

På det igangværende forløb er der både første- og andengangsfødende, og efter de denne aften er blevet klogere på amning og bækkenbundsøvelser, mangler kvinderne tre lektioner, hvor de blandt andet kan invitere deres partner med til sidste lektion. Her kan partnerne blive klædt på til at være en stor støtte og til at vide, hvor de eksempelvis kan trykke for at smertelindre den fødende.