Sådan så det ud, da fødeafdelingen på Hospitalsenheden Vest sidste år blev kåret som landets bedste. Nu er prisen havnet i Herning for fjerde år i træk. Foto: Hospitalsenheden Vest

Fødeafdelingen i Herning er landets bedste igen-igen

For fjerde år i træk bliver Fødeafdelingen på Hospitalsenheden Vest kåret som landets bedste af sundhedsmediet Dagens Medicin

HERNING Siden 2007 har Dagens Medicin hvert år i december kåret de bedste hospitaler og specialer i Danmark, og fødeafdelingen på Hospitalsenheden Vest i Herning og Holstebro er for fjerde år i træk strøget helt til tops.

Dagens Medicins samlede bedømmelse består af en vurdering af behandlingskvaliteten baseret på data fra de kliniske databaser med en vægtning på 90 procent, mens patienternes stemme tæller de sidste 10 procent ud fra resultaterne i Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP).

I år har Hospitalsenheden Vest opnået seks førstepladser ud fra en vurdering af i alt 36 behandlinger og undersøgelser, og ud over fødsler udmærker de lokale sygehuse sig på områderne palliativ behandling, prostatakræft, skulderrekonstruktioner, testikelkræft og hudkræft.

Stærk forbedringskultur
Hospitalsenheden Vest skriver i en pressemeddelelse, at kåringen af fødeafdelingen er resultatet af et stærkt fokus på, at de førstegangsfødende skal have en god fødsel og en god oplevelse, hvilket skaber betingelserne for de kommende fødsler.

Det fokus har blandt andet betydet, at fødeafdelingens samlede frekvens af kejsersnit blandt førstegangsfødende nu er på 10,2 procent sammenlignet med landsresultatet på 13,2 procent. Den samlede andel af kvinder, der føder ved kejsersnit i Herning og Holstebro, er på 16,4 procent, mens tallet på landsplan ligger på knap 20 procent.

Dertil kommer, at læger og jordemødre er lykkedes med at reducere antallet af svære bristninger med en tredjedel, ligesom fødeafdelingen har Danmarks første interaktive fødestue.

- Det er imponerende og uden tvivl et resultat af, at man på fødeafdelingen gennem årene har formået at opbygge en stærk forbedringskultur, hvor både afdelingsledelsen og personalet er dedikerede i fællesskab. Det betyder, at alle har fokus på at gøre det så godt som muligt med udgangspunkt i den individuelle kvindes behov, siger sygeplejefaglig direktør Ida Götke i pressemeddelelsen.

Specialeansvarlig overlæge Jane Boris er meget tilfreds med, at fødeafdelingen igen i år ligger helt i top både målt på behandlingskvalitet og patienttilfredshed.

- Vi har igennem flere år systematisk arbejdet på at forbedre alle de dele af en graviditet og en fødsel, der forbedrer resultatet af fødslen. Vi har skabt en kultur, hvor alle vores medarbejdere bidrager til at forebygge, at der opstår komplikationer, så endnu flere gravide kan få en tryg fødsel, siger hun.

Flere hjem tidligt
I de kommende år vil fødeafdelingen fokusere på, at de gravide udelukkende skal være indlagt, når det er absolut nødvendigt, blandt andet ved hjælp af ny teknologi der kan bidrage til at skabe tryghed, så de gravide i endnu højere grad kan vælge at være derhjemme.

- Vi vil have øget fokus på, at de gravide og deres partnere får mulighed for at træffe de beslutninger, der giver det bedste forløb for dem, siger specialeansvarlig overlæge Jane Boris.

Det betyder, at fødeafdelingen vil arbejde på at skabe et stærkt og fintmasket sikkerhedsnet sammen med sundhedsplejerskerne, så familier trygt kan vælge at tage hjem tidligt efter fødslen, når de føler, at de er klar til det.

- Der skal fortsat være et udvidet tilbud til de gravide, der har brug for en særlig indsats fra vores side, siger Jane Boris.

Kåringen i Dagens Medicin slog i øvrigt fast, at Danmarks bedste mellemstore hospital ligger i Viborg, og at Danmarks bedste mindre hospital ligger i Silkeborg.