I morgen har Kunstforeningen 2211, som også er kendt som sygehusets kunstforening, fernisering på den nyeste udstilling, som er med den litauiske billedkunstner Vilmantas. Foto: PR-foto

Fernisering med aktuelle Vilmantas

Lene Toksvig 

Torsdag åbner en stor udstilling med den litauiske kunstner Vilmantas, som har flere forbindelser til Herning-området

FERNISERING Vilmantas Marcinkevicius kommer i morgen på besøg i Herning. Det gør han i anledning af, at Kunstforeningen 2211 åbner en ny udstilling på Regionshospitalet Herning netop med værker af den litauiske kunstner.

- Det bliver en fantastisk udstilling, for det er fantastisk flot kunst, siger Henny Rønnow fra Kunstforeningen 2211.

At det er lykkedes at stable en udstilling med Vilmantas Marcinkevicius på benene skyldes en udstilling, der ligger år tilbage. Galleri NB i Viborg, som samarbejder med Vilmantas, holdt en stor udstilling med hans værker i Hedebank-bygningen på Torvet. Den lagde Henny Rønnow og sygehuspræst Svend Erik Søgaard, som sidder i Kunstforeningen 2211, vejen forbi, og sidstnævnte blev ret fanget af Vilmantas’ kunst. Da biskop Henrik Nissen skulle have en afskedsgave, da han gik på pension, foreslog Svend Erik Søgaard, at gaven skulle være et værk af Vilmantas. I den forbindelsen forespurgte han Galleri NB, om det kunne lade sig gøre at lave en udstilling med Vilmantas på sygehuset, og den idé var Galleri NB med på, og det er så den udstilling, der er fernisering på i morgen.

Vilmantas Marcinkevicius har en stor tilknytning til Danmark og Herning. Senest har han udsmykket prædikestolen i Hedeagerkirken, som blev indviet i søndags. Tidligere har Vilmantas udført andre udsmykninger af kirken som eksempel det store maleri »Fodvaskningen«, som hænger ved siden af altertavlen i Hedeagerkirken.

Selve tilknytningen til Danmark skyldes ægteparret Elisabeth og Dennis Nande, som bor i Gjellerup. De mødte den litauiske kunstner i 1996, og introducerede ham for Galleri NB, der indledte et samarbejde med Vilmantas - og nu har det så ført til, at man her - mere end 20 år efter - kan studerede den smykke kunst i sygehusets udstillingsområder ved indgang N2.

- Der er mange tråde, der knyttes sammen om det her, fastslår Henny Rønnow, som ikke lægger skjul på sin begejstring over, at det er lykkedes at få udstillingen sat i værk.

- Vilmantas har lavet et portræt af Prins Henrik, der blev offentliggjort i Viborg ved en stor ceremoni, og det sætter tingene lidt i perspektiv i forhold til, hvad det er for en kunstner. Vi søger jo altså så gode kunstnere som muligt, og det er også lykkedes denne gang, fastslår hun.

Ferniseringen finder sted i morgen eftermiddag, hvor formanden for Kunstforeningen 2211, Michael Trier Aagaard, vil byde velkommen, inden Herning Kirkes organist Morten Bunk spiller et lille julepotpourri. Thorkild NB Nielsen, som er indehaver af Galleri NB, vil herefter fortælle om Vilmantas, og han vil også komme ind på udsmykningsopgaverne i Hedeager Kirken.